Romania a ramas una dintre putinele tari care practica si transplantul de la donator viu, a declarat miercuri, la Iasi, academicianul Irinel Popescu.

"Prelevarea se face mai mult de la donatorii aflati in moarte cerebrala. In toata Europa cam aceasta este regula. Romania a ramas, as spune eu, una din putinele tari care practica si transplantul de la donator viu. Consider ca e important sa pastram acest segment pentru ca atunci cand scade numarul de donatori in moarte cerebrala putem utiliza aceasta metoda. Altfel, raportul este de 9 la 1 in favoarea celor aflati in moarte cerebrala", a declarat presei Irinel Popescu, potrivit AGERPRES.

El a spus ca desi in perioada 2013 — 2014 au fost cei mai buni ani din istoria transplantului romanesc, de 150 de donatori, de atunci s-a constatat o scadere accentuata.

Irinel Popescu a subliniat totodata rolul mass-media pentru a schimba perceptia cetatenilor fata de donarea de organe, sustinand in acest sens necesitatea unor campanii. Totodata, sustine academicianul Irinel Popescu, cei mai buni mesageri ai acestei idei sunt chiar pacientii transplantati.

"E un mesaj crestin, un mesaj al cuiva care isi ajuta un aproape aflat in suferinta si caruia acele organe ii sunt absolute necesare. Cei mai buni mesageri ai acestei idei sunt pacientii transplantati. Ei sunt o dovada vie a faptului ca sunt niste oameni care se indreptau spre moarte si pana la urma au fost salvati cu ajutorul acestor organe. Stand de vorba cu un astfel de om oricine poate intelege importanta donarii de organe", a declarat jurnalistilor Irinel Popescu.

Acesta s-a aflat la Iasi pentru a lua parte la conferinta "Istoria transplantului in Romania", organizata de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.