Considerata in zilele noastre un obiect banal, cutia de conserve, inventata de un francez, a implinit doua secole de existenta, revolutionand modul in care oamenii consuma alimente si a intrand in panteonul artei moderne.
Desi brevetul i-a fost acordat, pe 25 august 1810, comerciantului britanic Peter Durand, meritul pentru conceperea ei i-a revenit maestrului bucatar francez Nicolas Appert (1749 - 1841), pe care britanicii l-au numit, de altfel, "binefacatorul omenirii". Pentru acest francez nascut in orasul Chalons-en-Champagne, preocupat de gasirea unor noi metode de conservare a alimentelor, marina militara a devenit terenul sau de testare a procedeului de sterilizare prin tratament termic a hranei, relateaza MEDIAFAX.

In acea perioada, scorbutul (maladie provocata de carenta de vitamina C, n.r.) facea adevarate ravagii la bordul navelor, din cauza dificultatilor de stocare sau aprovizionare cu fructe si legume proaspete, bogate in vitamina C. Marinarii militari mureau in numar mult mai mare din cauza acestei boli decat din cauza ranilor primite in lupta.

Metoda numita "apertizare", inventata in 1795, cu 60 de ani inainte de pasteurizare, si pusa in practica in prima fabrica de conserve din lume, fondata de Nicolas Appert in 1802, in apropiere de Paris, a fost imediat adoptata de marinari.

Guvernul francez i-a oferit inventatorului posibilitatea de a alege sa primeasca un brevet sau de a-si oferi inventia in beneficiul lumii intregi si de a primi un premiu din partea lui. Nicolas Appert a ales a doua varianta si a publicat, in iunie 1810, pe cheltuiala sa, volumul "L'Art de conserver pendant plusieurs années toutes les substances animales et végétales" (Arta de a conserva timp de mai multi ani toate substantele vegetale si animale). Metodele sale sunt imediat copiate in Anglia, preparatele fiind "imbuteliate" in borcane de sticla, dar si in cutii din "fier alb", un otel laminat.

Citeste si:
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, vine...
Richard Browning,...

In Statele Unite ale Americii, conservele au fost adoptate imediat de mineri si vanatori. Era mult mai usor de transportat carnea de vita la conserva, decat de vanat animalul in natura, chiar daca metalul cutiei trebuia strapuns cu un cutit.

Abia in 1894 a aparut "cheita universala", ce permite rularea capacului conservelor de sardine in jurul unei limbi din metal. In 1967 a aparut inelul metalic fixat pe capacele cutiilor de sucuri si bere. Insa "rezistenta" fata de aceasta inventie a provenit nu atat din zona chestiunilor legate de continutul acestora, cat din cea a problemelor legate de ambalaj.

In Franta, o tara cu o traditie culinara impresionanta, sotiile casnice, insarcinate timp de secole cu prepararea meselor zilnice, priveau adeseori cu reticenta si intotdeauna cu rea-vointa folosirea conservelor in locul produselor proaspete. Timp de multe decenii, a prevalat ideea ca supele, cassoulet-ul (tocana de fasole cu carne, n.r.) si spaghetele à la bolognese, ambalate in cutii de conserve, ce trebuiau doar incalzite inainte de a fi consumate, reprezentau apanajul barbatilor celibatari, al asociatiilor umanitare si al bancilor alimentare.

Citeste si:
De ce a lipsit Victor Slav de la aniversarea fiicei sale: „Nu e ca...
De ce a lipsit Victor Slav de...

Un obstacol a aparut recent, odata cu informatiile referitoare la toxicitatea bisphenolului A, un compus chimic folosit pentru fabricarea plasticului alimentar si pentru tratarea interiorului cutiilor de conserve. Insa, chiar in cazul unor modificari ale procesului de fabricatie, acest recipient bicentenar pare sa aiba un viitor stralucit.

Artistul american Andy Warhol, un renumit exponent al curentului pop-art, a promovat cutia de conserve la rangul unei "legende artistice", cu ajutorul celebrei "Campbell Soup" din anii '60. In schimb, artistii "compresori" César si Arman, au celebrat-o prin "bataie", expunand diverse obiecte confectionate din cutii de conserve puternic contorsionate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.