Un bebelus din India a devenit cel mai tanar donator din lume, dupa ce parintii au acceptat sa-i doneze ochii si valvele inimii, acestea pastrand in viata alti 4 copii.
Copilul unui cuplu din India s-a nascut prematur la spitalul Durgabai Deshmukhietui, cu doar 50% sanse de supravietuire, iar pe 12 iulie a decedat, nu inainte de a face un cadou altor persoane in stare critica: ochii si inima sa, potrivit digitaljournal.com.

"Copilasul nostru nu mai exista, insa avem satisfactia ca ea va trai acum prin intermediul celolalti copii salvati. Inima sa a fost oprita insa valvele sale va ajuta alte inimi sa bata, iar prin ochii sai, alti doi oameni vor putea vedea lumea" a declarat tatal sau, Dr Kumar. Acesta a fost incurajat de catre familie sa doneze organele copilului sau: "am fost motivat sa donez dupa ce am auzit cazul unei femei care a murit intr-un accident de masina si i-au fost donate organele. Asa ca m-am gandit sa o ajut pe fetita mea sa faca o fapta buna, chiar daca nu mai este in viata", a mai declarat acesta, adaugand ca daca ar exista aceasta posibilitate pe viitor, si el si sotia sa si-ar dona organele.

Dr Vivek Babu din cadrul Spitalului Innova, cel care a prelevat valvele inimii fetitei donatoare, a declarat ca aceasta s-a nascut prematur, dar cu o greutate de 1.6 kg si a prezentat o situatie medicala buna in primele 3 zile, insa apoi a dezvoltat o infectie neo-natala care i-a periclitat viata. Tuburile comerciale care inlocuiesc valvele inimii sunt de obicei aduse din strainatate in India si sunt extrem de scumpe, insa donatorii nou nascuti pot dona o inima tanara, pacientilor cu boli rare, a mai adaugat doctorul, potrivit Fundatiei Mohan.

  • Saptamana Internationala a Donatiilor (8-14 august)

Desi traim intr-o societate avansata, exista insa destul preconceptii cu privire la donatiile de organe, insa cazul din India vine ca un exemplu comemorativ pentru Saptamana Internationala a Donatiilor (8-14 august). Oamenii au nevoie sa fie la curent cu problemele cu care se confrunta cei care asteapta poate ani de zile pe listele de asteptare pentru a primi organe, deoarece exista un foarte mare dezechilibru intre cerere si aprovizionare.
Citeste si:
Concurentele de la „Bravo, ai stil!” continuă certurile. Beatrice...
Concurentele de la „Bravo, ai...

Aproape 8o% (85,000) din 107,529 de indivizi de pe listele de asteptare din cadrul programului Natiunile Unite ale Donarilor de Organe au nevoie de un rinichi. Aproximativ 9000 de americani au avut nevoie de donatii in primele 4 luni ale acestui an, iar aceste donatii au venit de la 4600 de donatori. Insa exista foarte multe neintelegeri cu prinvire la sistemul de functionare, iar potrivit declaratiei purtatorului de cuvant al Serviciului de Sanatate din SUA, oamenii se confrunta cu diverse confunzii, referitoare la donatiile de organe.

Spre exemplul, oamenii cred ca o persoana se poate recupera din moarte cerebrala, sau cred ca daca doctorii afla despre dorinta lor de a dona organe, nu se mai straduiesc sa le salveze viata. In plus, alte superstitii si credinte traditionaliste ii impiedica pe oameni sa doneze, deoarece cred ca un corp fara organele vitale este incomplet, iar persoana decedata nu se va odihni in pace sau va ajunge in Iad.

Citeste si:
Oana Radu trece prin cea mai grea perioadă din viața sa....
Oana Radu trece prin cea mai...

De asemenea oamenii, inspirati de scenariile de filme pe care le urmaresc, cred cu ardoare ca exista o piata neagra de vanzare cumparare a organele, unde doctorii au libera trecere. Insa adevarate probleme la care ar trebui sa se gandeasca sunt ca exista si foarte multi oameni disperati sa-si salveze familia si care vor sa doneze, insa nu stiu daca sunt acceptati de catre donatori, daca sunt compatibili.

De aceea, campania ce se intinde pe durata a o saptamana este menita sa educe publicul din intreaga lume. Mii de oameni continua sa astepte, iar altii mor cu speranta unui transplant, a declarat Asociatia americana de Donatii siTransplanturi. Tesuturi, sange, organe, pielesi celule stem, toate pot fi donate, daca oameni reusesc sa scape de ideile preconcepute si doresc sa salveze vieti.

  • Romanii, reticenti cu privire la donatiile de organe

O proportie de 31% dintre romani sunt dispusi ca dupa deces sa le fie prelevate organe in vederea transplantului, in timp ce 55% dintre cetatenii UE sunt de acord cu aceasta idee, releva un Eurobarometru. Studiul arata ca 40% dintre romani nu vor ca dupa deces organele lor sa fie transplantate (fata de 27% media in UE), in timp ce restul nu au oferit un raspuns la aceasta intrebare.
Citeste si:
Unele spitale funcționează la cotă de avarie, din lipsă de specialiști
Unele spitale funcționează la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.