Creșterile salariale au mai ținut câțiva medici în țară, dar banii nu sunt suficienți pentru ca spitalele să aibă specialiști. Lipsa investițiilor în aparatura medicală și condițiile proaste de muncă îi alungă pe doctorii tineri din provincie. Situația se repetă și în cazul unor instituții sanitare municipale, care au ajuns să funcționeze la cota de avarie.

Fără specialiști, unele spitale funcționează la cotă de avarie

La Spitalul Municipal Motru sunt 200 de paturi. Marius Dumitru, de 31 de ani, profesează acolo. Stă în Craiova, dar face zilnic naveta până la muncă.

„Dacă faci ceva cu pasiune și cu dragoste, nu ții cont de acești kilometri”, a declarat Marius Dumitru, medic ortoped, pentru Observator.

Întrebat dacă ar pleca de aici, în cazul în care s-ar ivi un post liber la Craiova, la Spitalul Județean, doctorul a răspuns: „Nu, niciodată”. „Pentru că suntem un colectiv tânăr, vrem să facem, avem susținere”, a argumentat acesta.

În spital ar mai fi nevoie de alți zece medici. Lipsesc specialiștii în oftalmologie și cardiologie. O problema mare este în Secția de Terapie Intensivă.

„Avem un singur medic şi el îşi desfăşoară activitatea până la ora 15 şi nu putem să avem program permanent. Nu se pot face operaţii după ora 15. Nu putem să ţinem pacienţi de terapie intensivă”, a explicat Alin Efrim, manager Spital Motru.

În ultimele trei luni, unitatea medicală a atras fonduri europene și a investit trei milioane de euro în mobilier și echipamente medicale. Au fost schimbate toate paturile, toate noptierele, au fost montate instalații de oxigen la fiecare pat, iar acum există un buton de panică la fiecare pat din spital. De asemenea, există și două ecografe noi și stocar de oxigen.

În plus, primăria a obținut alte peste 2 milioane de euro pentru o nouă clădire în curtea spitalului și pentru extinderea ambulatoriului. Urmează și investiții în noi cabinete medicale, dotate cu aparatură necesară.

Citeste si:
Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București. Ancheta...
Percheziții DNA la...

„Acest lucru ar trebui să bucure fiecare medic şi să-i dea curajul şi încrederea să vină către Spitalul Municipal Motru, unde se fac eforturi în fiecare zi pentru a le pune la dispoziţie un mediu corespunzător pentru a-şi desfăşura activitatea”, a transmis Cosmin Morega, primar Motru.

Spitalul din Motru are aproape 200 de angajați, iar pentru salariile lor sunt alocate lunar aproximativ 2 milioane de lei. Cel mai mult câștigă medicii de la Radiologie, Terapie Intensivă sau Medicină Internă, adică peste 20 de mii de lei brut lunar. Cu toate acestea, spitalul duce în continuare lipsă de medici.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Octombrie 2022 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.