Un schelet datand din urma cu 2.500 de ani a fost descoperit intr-o necropola celtica din Bistrita-Nasaud.
Scheletul unei persoane de origine scita vechi de aproximativ 2.500 de ani a fost descoperit de arheologii din Nasaud intr-o necropola celtica unde se faceau sapaturi, prezenta unei margele in forma de os facandu-i pe acestia sa creada ca este vorba despre o femeie.

Scheletul a fost descoperit in santierul arheologic de la Fantanele, o localitate din comuna Matei, unde se fac sapaturi de peste un deceniu in cautarea unor morminte ale celtilor, scrie MEDIAFAX. Acolo au fost descoperite peste 30 astfel de morminte in care au fost inhumati sau incinerati celtii. Directorul Muzeului Graniceresc Nasaud, Lucian Vaida, unul dintre specialistii in epoca celtilor, a declarat ca nu se astepta sa gaseasca intr-o necropola celta un mormant al unui scit.

"Personal, nu sunt specialist in epoca scita, care este anterioara epocii celtice pe care o studiez eu, dar, din primele cercetari pe care le-am facut, am aflat ca acest schelet uman inhumat ar fi din secolele VI-V i.H. Mormantul de inhumatie s-a pastrat foarte bine. Am mai gasit in el doua vase, unul care s-a pastrat in intregime, altul care poate fi refacut, dar si un cutit. Scitii credeau in viata de dupa moarte, asa ca puneau hrana si tacamuri pentru ca cel mort sa aiba cu ce manca. Am mai gasit si o margea din os, asa incat ne-am gandit ca poate este vorba de o femeie. Nu putem fi siguri pana cand nu vor fi analizate oasele. Am inteles ca acest lucru este posibil mai nou. Se pot face determinari foarte exacte pe baza de ADN", a declarat Vaida.

Potrivit sursei citate, scheletul a fost adus la Muzeul Graniceresc Nasaud, urmand ca oasele sa fie predate pentru analiza unui specialist.
"Este un schelet de circa 2.500 de ani. S-au mai facut astfel de descoperiri de morminte scite in Bistrita-Nasaud undeva prin anii 1980. Au trecut trei decenii de atunci, asa ca descoperirea pe care am facut-o este importanta. Nu putem spune ca este ceva iesit din comun, dar este o descoperire importanta", a afirmat Vaida, care sustine ca, la Fantanele, cercetarile trebuie sa continue si in urmatorii ani fiindca mai sunt multe lucruri de descoperit din epoca celtilor.

Despre sciti, Lucian Vaida a spus ca au ocupat in secolul IX i.Hr. regiunea Moldovei de azi si s-au intins pe Campia Dunarii si in Dobrogea. Triburile lor au ocupat parti din Dacia pana in secolul II i.Hr, cand urma lor s-a pierdut printre geti. Atrasi de bogatiile dacilor, scitii au reusit sa ajunga in Transilvania. Timp de trei sute de ani s-au dat lupte intre sciti si daci. In Transilvania i-a atras aurul si argintul care se gaseau acolo pentru podoabe.

Citeste si:
Un schelet uman , descoperit în boxa unui bloc din Bihor
Un schelet uman , descoperit...

Cercetatorul Geoge Marinescu, de la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, a notat in cartea sa "Descoperiri arheologice in judetul Bistrita-Nasaud", aparuta in 2003, ca, la Fantanele, cu ocazia saptaturilor efectuate pentru dezvelirea cimitirului celtic, a fost gasita o groapa in care fusesera aruncate cinci-sase tipare de calcar pentru turnat bronzuri, precum si multa ceramica care nu a putut fi incadrata decat in epoca bronzului fara precizarea culturii careia ii apartinea, opinia sa fiind ca aceasta apartinea unei faze anterioare epocii bronzului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.