Un indice UV de 1-3 arata ca razele ultraviolete nu sunt daunatoare, in timp ce un indice de 8-10 indica faptul ca probabilitatea aparitiei arsurilor solare este una mare, spun specialistii.

Urmarile se simt, mai ales asupra dermei si a ochilor - care pot suferi arsuri. "E falsa impresia ca, daca suntem putin bronzati, radiatiile ultraviolete nu mai au cum sa ne atace pielea. Bronzul protejeaza doar 10 la suta pielea, dar riscul aparitiei cancerului de piele este la fel de ridicat", a declarat pentru Gandul.info, prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog.

Astfel, la nivelul pielii apar adesea in urma expunerii exagerate la soare, cand razele ultra violete ataca derma cauzand inrosirea acesteia. Acesta se mai manifesta prin dureri locale si o sensibilitate crescuta ce poate duce la aparitia altor complicatii, precum aparitia basicutelor la nivelul dermei, exfolierea pielii, frisoane, febra, ameteala si stari de greata.

Insolatia reprezinta o alta afectiune care apare atunci cand ne expunem excesiv la soare. Primele simptome sunt asemanatoare cu cele ale epuizarii: slabiciune, ameteala si senzatia de sete puternica. Semne ale insolatiei apar si la nivelul dermei. Potrivit dermatologilor, pielea devine rosie, uscata si fierbinte, si desi temperatura interna este crescuta, persoanei in cauza ii este frig. Netratata la timp, insolatia poate duce chiar la pierderea constientei, astfel ca medicii recomanda transportarea de urgenta la spital a pacientului.

Citeste mai multe despre bolile provocate de ultraviolete pe www.gandul.info.

Citeste si: [Atentie: Pe plaja umbrela de soare este insuficienta!]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.