Lacul african Tanganyika s-a incalzit rapid in ultimii 90 de ani si este acum mai cald decat in orice moment din ultimii 1.500 de ani, pestii si celelalte animale fiind in pericol de disparitie.
Lacul tectonic Tanganyika din Africa de Est, care se intinde pe un rift tectonic intre Tanzania si Republica Democrata Congo, fostul Zair, este al doilea din lume ca volum si ca adancime.

Potrivit Reuters, specialistii au demarat un studiu si au aratat ca aceasta crestere rapida a temperaturii a coincis cu cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Studiul publicat in Nature Geoscience mai arata ca toate "Marile lacuri Africane" precum Tanganyika, Malawi si Turkana s-au format in urma cu milioane de ani in urma miscarilor placilor tectonice a Africii si a Estului Africii, aproximativ 10 milioane de oameni avandu-le ca sursa exclusiva de apa potabila si mancare, in special peste.

Geologii de la Brown University din Rhode Island au folosit datarea cu carbon pentru a masura varsta sedimentelor de pe fundul lacului, adaugand apoi la experiment testarea microorganismelor fosilizate ale caror membrane difera la temperaturi variate. Rezultatul a aratat ca in ultimii 90 de ani lacul s-a incalzit cu 0,9 grade Celsius, ceea ce este extrem de mult, pentru ecosistemul lacului, toate organismele avand de suferit. Explicatia stiintifica este ca nutrientii se formeaza in adancuri, dar algele care au nevoie de ei traiesc deasupra, unde temperatura este foarte crescuta.


Specialistii pun de asemenea aceste cresteri de temperatura fara precedent pe seama oamenilor, care au fortat incalzirea globala, insa alti factori, precum pescuitul in exces, fac si ei mai mult rau decat incalzirea.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.