"Homosexualitatea nu este contagioasa, nu este o boala si nici o crima."
Pe 17 mai, in toata lumea se celebreaza Ziua Internationala Impotriva Homofobiei si Transfobiei. Scopul acesteia este promovarii tolerantei fata de persoanele cu o alta orientare sexuala decat cea heterosexuala. Ziua impotriva homofobiei este sarbatorita si recunoscuta in peste 50 de tari din toata lumea printre care Uniunea Europeana, Belgia, Marea Britanie, Franta, Luxemburg, Olanda Mexic, Costa Rica, etc.

Potrivit Wikipedia, ziua de 17 mai a fost aleasa, dupa ce pe 17 mai 1990, homosexualitatea a fost scoasa de catre Organizatia Internationala a Sanatatii de pe lista oficiala a bolilor, acceptandu-se astfel ca homosexualitatea nu este o afectiune care poate fi tratata, scrie Tabu.

Scopul acestei zile anti-homofobie este coordonarea tuturor evenimentelor internationale ce au ca rol colectiv demonstrarea respectului si tolerantei fata de persoanele din intreaga lume, ce au alte orientari sexuale. Diferita de Miscarea LGBT Pride Day, zi menita sa accentueze mandria si refuzul de a se rusina cu propria sexualitate, ziua de 17 mai lupta pentru o "de-criminalizare universala a homosexualitatii".

Campania din 2010, propusa de catre Louis-Georges Tin , pune homosexualitatea in relatie cu religia, liderii campaniei propunandu-le comunitatilor religioase din intreaga lume discutii legate de homofobie, atrangand in acelasi timp atentia asupra violentei si relelor tratamente care li se aplica homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor si transexualilor. In plus, potrivit homophobiaday.org, initiatorii programului, in parteneriat cu Fundatia Émergence vor sa lege aceasta campanie de lumea sportiva si sa semneze o declaratie impotriva oricarei forme de discriminare sexuala in randul sportivilor.

In principiu, prin aceasta implicare a sportivilor se doreste ca media si intreaga populatie sa nu mai aiba prejudecati si comportamente discriminatorii, atat fata de atleti, cat si fata de oamenii normali. S-a luat in considerare un sondaj realizat de catre Fundatia Émergence, in 2003, potrivit carui 61% din populatia Quebec-ului, considera ca un jucator de hockey gay nu ar fi primit niciodata intr-o echipa nationala. Intrebarea este daca perceptia oamenilor s-a schimbat in vreun fel in acesti 7 ani?

Cu mic, cu mare, bucurestenii "deschisi catre diversitate" sunt asteptati sa participe in acest an la sarbatoarea impotriva homofobiei, mai popular numita "Gay Fest". In acest an, evenimentul va avea loc in perioada 17-23 mai si se anunta a fi unul spectaculos, potrivit asociatiei ACCEPT. Gay FEST va debuta pe data de 17 mai 2010, de Ziua Internationala Impotriva Homofobiei – IDAHO –, si se va incheia cu Marsul Diversitatii pe data de 22 mai.
Citeste si:
Noul manager al Simonei Halep, mesaj cu subînțeles după ce s-a...
Noul manager al Simonei...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.