O sumedenie de mituri au luat nastere pe seama acestui lichid vital. Haideti sa distrugem cateva dintre ele!
Apa reprezinta unul din elementele vitale care ne ajuta sa ne mentinem santatea, frumusetea si tineretea. Apa potabila se considera a fi cea care nu contine microorganisme care ne pot perturba sanatatea, nici substante toxice precum cianuri, arsenic, cupru, plumb etc, are un miros placut, un gust agreabil si o culoare cat mai clara. In jurul acestui lichid s-au strans multe ipoteze, mituri si intrebari. Daca filtrele de apa sunt bune, daca apa minerala este mai buna decat cea plata, insa apa nu face minuni asupra sanatatii, dar o perturba grav atunci cand este deranjat echilibrul hidric. Healthy ne prezinta un soi de MithBuster in ceea ce priveste apa noastra cea de toate zilele.

  • Filtrarea apei ajuta la mentinerea sanatatii
Filtrele de apa pe care milioane de oameni le folosesc nu fac decat sa schimbe culoarea si mirosul apei potabile si sa retina o parte din substantele toxice pe care aceasta ar putea sa le contina in cazul in care ar fi contaminata. Desigur, capacitatea de filtrare este limitata, astfel ca unele substante nocive pentru care filtrele nu au fost proiectate pot ajunge in apa deja filtrata. Daca apa de la chiuveta nu este insa contaminata, atunci aceasta are aceeasi calitate ca si apa filtrata sau imbuteliata. Insa acestea din urma sunt mai sigure, fiind deja controlate, pe cand asupra continutului apei de la chiuveta nu avem control atat de mare. Apa de fantana este de asemenea adesea contaminata, mai ales daca panza freatica se afla situata superficial.

  • Daca vrei sa fii sanatos, bea 8 pahare de lichide pe zi

Necesarul de lichide difera de la o persoana la alta. Spre exemplu sportivii au nevoie de o cantitate de lichid pe zi mult mai mare decat o persoana sedentara. Astfel ca trebuie adaptat consumul de lichide pentru fiecare persoana in parte. Acesta se face astfel incat sa permita o diureza in jet, cu urina neconcentrata, la fiecare doua ore, mai putin noaptea cand nu sunt normale trezirile. Desigur, nici o mictiune la trei ore nu este patologica. Insa nu mai rar. Lichidele mai sunt procurate totodata si din fructe, legume sau alimentatie, de exemplu din ciorbe. Astfel ca va puteti asigura necesarul zilnic de lichide chiar daca nu consumati standardul de 8 pahare.

  • Nu ai voie sa bei apa in timpul antrenamentelor
Specialistii din medicina sportiva sugereaza ca sportivii sa bea cateva guri de lichid la fiecare 15 minute in timpul antrenamentelor, echivalentul unui pahar cu apa. Aceasta pentru ca in timpul antrenamentelor apa se absoarbe mai lent, insa totodata trebuie asigurat corpului necesarul de lichide. De asemenea se recomanda consumul a 2 litri de apa incepand cu o ora ianintea antrenamentului pentru o buna hidratare.


Click aici pentru a descoperi si alte mituri despre apa.
Citeste si:
Ce cantitate de apă trebuie să consumăm zilnic
Ce cantitate de apă trebuie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.