Afla si tu care e fascinanta evolutie a efectelor speciale, de la inceputurile industriei si pana astazi...
Implicarea computerului in industria cinematografica si-a cunoscut apogeul in ultimii 15 ani, cand se stie ca James Cameron lucra asiduu la Avatar. Acel buget urias a fost absorbit pur si simplu de echipa de graficieni, care au facut o treaba extraordinara. Actorii au avut destul de putin de lucru si gurile rele au spus chiar ca si Cameron, in afara de scrierea scenariului, nu a avut un volum de munca urias.

La Oscaruri, Avatar a luat pe merit premiul pentru efecte vizuale. Cel putin in mod 3D, filmul a fost realmente impresionant. S-a rupt de orice productie si a deschis un drum nou. Surprinzator, un titlu mult asteptat, Clash of the Titans, se spune ca a fost luat de la zero in varianta 3D pentru a se putea compara cu Avatar. Este oare buna aceasta implicare exagerata a CGI-ului in filme? Pentru a dezbate corect problema, va invitam sa urmariti o evolutie fascinanta a efectelor speciale, de la inceputurile industriei si pana astazi...

Porivit Yuppy, in 1895, regizorul Alfred Clark deschidea o noua era. Scena in care regina Maria a Scotiei a fost executata a fost realizata prin punerea actorilor sa stea nemiscati, timp in care trupul actritei a fost inlocuit cu o papusa. Efectul a parut atat de reusit, incat unii spectatori au crezut ca executarea a fost reala... De la Clark au inceput, usor - usor, sa apara noi efecte, precum si animatia stop-motion:

In 1902, George Melies realizeaza Avatar-ul vremii, Le Voyage Dans La Lune. Melies introducea atunci expunerea dubla, dizolvarea imaginii, disparitia gradata a cadrelor sau ecranele impartite:

In 1908, cand CGI-ul nu exista prin lipsa computerului, un robot nu putea fi generat. Ca sa nu se incurce cu miniaturile, geniile vremii au recurs la modele robotizate. In Rescued From An Eagle’s Nest apare un vultur (la fel s-a intamplat si cu rechinul din Jaws, mult mai tarziu) care se descurca de minune:

Citeste si:
Zece SECRETE ale celor mai indragite filme ale tuturor timpurilor
Zece SECRETE ale celor mai...

Putin mai tarziu, Stuart Blackton pune bazele animatiei in The Enchanted Drawing. Pentru prima oara, graficianul deseneaza o palarie, un pahar gol sau o sticla de vin, interactionand apoi cu aceste obiecte:

Citeste pe Yuppy alte exemple fascinante de efecte speciale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.