Nori uriasi de praf ce au pornit din desertul chinez Taklimakan au inconjurat in intregime globul in 13 zile in 2007, arata un studiu realizat cu un satelit NASA.
Potrivit cercetatorilor de la Institutul de cercetare pentru mecanica aplicata al Universitatii Kyushu, praful Asiei este in general depozitat in Marea Galbena, din regiunea Japoniei, iar cel din Sahara ajunge in jurul oceanului Atlantic si pe coasta Africii. Insa, studiul NASA dovedeste ca praful din China poate fi depozitat chiar si in Oceanul Pacific. Itsushi Uno

Faptul ca norul de praf a ajuns in Oceanul Pacific demonstreaza impactul pe care fenomenele naturale il pot avea asupra regiunilor foarte indepartate.

In studiul publicat de japonezi in revista Nature Geoscience se arata ca norii de praf, ce masurau in jur de 3 kilometri in inaltime si 2.000 de kilometri in lungime, s-au ridicat la 8-10 kilometri deasupra pamantului. Satelitul NASA si modelele matematice i-au ajutat pe cercetatori sa monitorizeze si sa masoare norul, informeaza Reuters.

Potrivit Green Report, cercetatorii cred ca particulele de praf determina formarea de nori de mare altitudine, dar nu au reusit sa stabileasca daca acestia racesc sau incalzesc pamantul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.