Producatorul japonez Toyota a realizat un scaun cu rotile care poate fi controlat cu ajutorul mintii. Astfel persoanele cu dizabilitati pot manevra scaunul cu rotile doar prin impulsuri cerebrale.
O suita de cercetatori de la o institutie de cercetare independenta a inceput sa lucreze, in colaborare cu Toyota, la ineditul proiect inca din 2007, in ultima vreme acordand din ce in ce mai multa atentie dezvoltarii tehnologice la nivelul cerebral.

Potrivit Descopera.ro, tehnologia se bazeaza pe o casca cu senzori care citeste impulsurile cerebrale si le trimite catre un mic scaner electroencefalograf incorporat in scaun. De asemenea, un mic senzor mai este atasat pe obrazul purtatorului, astfel incat, in cazul unei defectiuni sau a unui raspuns gresit la comenzi, dintr-o simpla miscare de cap, scaunul cu rotile se opreste instantaneu. Sistemul are capacitatea de a se adapta in functie de caracteristicile fiecarui purtator, venind astfel in ajutorul tuturor persoanelor accidentate sau cu handicap.

Dispozitivul, care este la ora a actuala cel mai rapid mijloc de locomotie pentru persoanele care nu se pot deplasa singure, are un timp de raspuns aproape instantaneu, 125 de milisecunde, perioada de timp pe care creierul uman nu o percepe. Astfel, cei care il folosesc pot comanda caruciorul fara cel mai mic efort fizic, in toate directiile posibile, doar cu puterea mintii.

Desi pare SF, cercetatorii ne asigura ca nu e niciun fel de magie la mijloc, ba mai mult, potrivit Sience Daily, acestia incearca sa-l implementeze intr-o gama mai mare de dispozitive medicale. Cercetatorii s-au raportat la impulsurile cerebrale ca la niste maini sau picioare imaginare, care fac toata treaba pentru persoana aflata in cauza. De asemenea in urma a mai multe masuratori si analize se anticipeaza ca sistemul va putea fi aplicat si altor tipuri de impulsuri cerebrale generate de diverse stari mentale ori emotii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.