Numaratul este atat de simplu incat si puii abia scosi din ou pot face asta. Albinele pot numara pana la 4 si maimutele deja au trecut la calcule mai dificile, iar majoritatea oamenilor de pe Terra fac acest lucru inca din primii ani de viata, daca nu sufera de discalculie.
Lasand gluma la o parte, exista unii oameni care sufera de discalculie, teama de matematica si de numere, care reprezinta o tulburare a abilitatii aritmetice, acestora fiindu-le dificil sa invete numerele, sa le scrie si sa opereze cu ele. Mai grav este ca 6% dintre oamenii de pe Planeta sufera de discalculie.
Revenind la animale, sunt surprinzatoare abilitatile salamandrelor, ale albinelor si puilor abia scosi din incubator. Intrebarea care se pune este daca avem de-a face cu matematica pura sau putem acuza noile studii de cateva scapari de informatii?

Randy Gallistel, psiholog la Universitatea Rutgers din Piscataway, New Jersey a declarat ca "abilitatea de a reprezenta timpul si spatiul in numere este preconditia asimilarii oricarei experiente". Bineinteles, fara un limbaj sau un sistem simbolic precis pentru a reprezenta numerele, abilitatile de numarare ale animalelor nu vor atinge niciodata nivelul omului. Cimpanzeii nu vor invata tabla inmultirii, insa oamenii dupa o saptamana de exercitiul o vor invata la perfectie. Astfel, Potrivit NewsScientist, daca vrei sa compari animalele cu omul, trebuie intai sa le compari facultatile numerice de baza.

Elizabeth Brannon, psiholog la Universitatea Duke din Durham, North Carolina, a precizat ca totusi primatele au abilitatea de a distinge dintre un numar mare si un numar mai mic. Maimutele rhesus au fost supuse unor teste si s-a descoperit ca primatele, la fel ca si oamenii fac erori de numarare daca diferentele dintre doua grupuri de obiecte sunt similare.



Aceasta capacitate cognitiva antica se pare ca dicteaza modul in care oamenii inteleg numerele scrise. Daca sunt rugati sa determine care dintre 2 numere din sistemul arabic este mai mare, timpul de raspuns al unui om variaza cu cat diferenta dintre cele doua numere creste. Adica va dura mai mult sa-si dea seama ca 10 este mai mare decat 9, decat ca 10 este mai mare decat 5, arata Elizabeth M Brannon in studiul Current Opinion in Neurobiology.

Primatele nu sunt singurele animale ale caror capacitati de numarare sunt bazate pe proportii. Claudia Uller, psiholog la Universitatea Essex din UK, a testat acest lucru pe salamandre care au reusit sa distinga intre tuburi care contineau 8 si 16 muste, ducandu-se mereu catre tuburile care aveau mai multe muste, insa la fel ca primatele nu au reusit sa deosebeasca tuburile care contineau un numar relativ egal de muste, adica pe cele cu 3 si 4, cele cu 4 si 6 sau chiar 8 si 12.

Click aici
pentru galeria celor 8 animale care stiu sa numere


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.