Cercetatorii australieni au descoperit ca albinele, acele micute insecte care va indulcesc micul dejun, pot numara pana la 4, potrivit unui raport publicat duminica.
Un cercetator de la Universitatea din Queensland a pus in interiorul unui tub cinci marcatoare, iar pe unul dintre ele l-a acoperit cu nectar.

Albinele odata ce au intrat in tunel, au zburat catre marcatorul cu nectar, iar dupa ce acesta a fost indepartat, ele au zburat in acelasi loc pentru a cauta mancarea.

"Am descoperi ca, daca le antrenezi sa mearga catre al treilea marcator, vor merge ulterior numai catre acea dunga", a declarat cercetatorul Mandyam Srinivasan.

"Daca le indrumi catre cea de-a patra dunga, se vor indrepta catre a patra, dupa acelasi principiu." Dar abilitatea lor de-a numara se opreste pana la 4. Nu mai pot numara mai departe. Daca pui un al cincilea jalon sunt derutate.

"Cu cat vom analiza mai mult aceste <<vietati>>, ne vom da seama ca ele nu au un creier mai mare decat o samanta de susan si sunt de-a dreptul fascinante". Asta l-a facut pe Albert Einstein sa afirme ca "daca intr-o zi albinele ar disparea, omul nu va mai avea decat cativa ani de trait".

De peste 50 de milioane de ani, arata cercetatorii, albinele muncesc neincetat in folosul oamenilor. Munca lor nu ar putea fi inlocuita de nimic, caci daca ele nu ar poleniza plantele si pomii, oamenii nu ar avea legume, cereale sau fructe, adaugand la aceasta numarul impresionant de produse apicole pe care oamenii le utilizeaza .

"Ele chiar au o multime de a capacitati care sunt intalnite in comportamentul uman", adauga cercetatoarea suedeza Marie Dacke, care a colaborat cu oamenii de stiinta de la Universitatea Queensland.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.