Oamenii tind ca adesea sa nascoceasca explicatii mai mult mistice decat stiintifice pentru diversele lor probleme, astfel ca nu s-au oprit nici cand a venit vorba despre medicina. Potrivit Health, in acest mod s-au nascut numeroase mituri care ulterior au fost transmise din om in om fara a se mai testa veridicitatea acestora.

1. Ceasca de cafea de dimineata dauneaza sanatatii

Nu vorbim despre consumul exagerat de cafea, caci efectele negative ale exceselor sunt valabile pentru orice aliment. Insa o ceasca de cafea dimineata are efecte benefice, stimuland trezirea corticala si activitatea creierului, sporind capacitatea de concentrare si memorare si totodata ajutand digestia, cafeaua avand efecte usor laxative. Astfel, in urma unor studii recente, s-a dovedit ca o ceasca de cafea dimineata previne boala Parkinson, diabetul si reduce riscul aparitiei cancerului de colon. De asemenea, potrivit unui studiu lipon, s-a demonstrat ca femeile care beau in fiecare dimineata o ceasca de cafea au risc mai mic de a face cancer de col uterin.

2. Daca mananci mult zahar, faci diabet

Acesta este un mit pe care oamenii l-au creat datorita dietei care se indica in diabet si care trebuie sa contina o cantitate redusa de zahar. De fapt, diabetul nu este produs de cantitatea de zahar pe care omul o consuma, ci de afectiuni la nivelul pancreasului endocrin (in cazul diabetului zaharat insulino-dependent) sau datorita unor anomalii ce apar in cazul persoanelor obeze, tesutul gras dezvoltand rezistenta la insulina (DZ de tip II). Asadar desi pacientul mananca, glucoza nu mai intra in celule si are senzatia de foame. Astfel, consumul de zahar devine mai degraba un simptom in cazul diabetului (nu obligatoriu si nu singurul) decat o cauza.

3. Ne folosim doar aproximativ 10% din creier

Aceasta afirmatie pare sa isi aiba originile in vremea lui Einstein, cand se incerca stimuarea oamenilor spre o activitate intelectuala intensa, scotand in evidenta faptul ca omul are multe "zone cerebrale" neexploatate. Poate chiar asa o fi fost in vremea aceea (desi este greu de crezut), insa in timpurile noastre s-au efectuat studii ce releva faptul ca ne folosim capacitatile cerebrale mai mult sau mai putin intens in functie de stare, spre exemplu anxietatea activand majoritatea ariilor cerebrale. Aceste studii recente efectuate prin tehnici de imagistica si cercetari metabolice au pus in evidenta faptul ca nu exista zona din creier care sa se afle in repaus total. De aici este usor de dedus ca, in orice moment, creierul functioneaza in totalitate, dar in unele arii la un tonus redus, insa va depasi cu siguranta acele 10 procente. Nu au fost gasite acele 90 de procente din creier nefunctionale. Concluzionand, ne folosim mai mult de 10 % din creier.

4. Beti 2,5 liti de apa pe zi

Sursa acestei afirmatii pare sa se gaseasca in 1945 intr-un articol al Consiliului National de Cercetari din SUA, unde se afirma ca avem nevoie de o cantitate de lichide, in medie, de 2,5 litri pe zi. Totusi, un aport important de lichide il consumam odata cu fructele, cu sucurile, cu laptele, cu cafeaua etc. Aceasta cantitate de lichide luate din alimentele consumate ar trebui scazuta din "ratia" de apa ce trebuie bauta pe zi, astfel ca, daca vom consuma o cantitate mai mica de apa dar vom compensa alimentar nu ar trebui sa ne ingrijoram cu privire la starea de hidratare a organismului nostru.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.