Un numar tot mai mare de oameni de stiinta cred ca internetul ne modifica creierul. Unele studii au aratat ca folosirea motoarelor de cautare mareste viteza de reactie si de decizie. Nu la fel de benefica este socializarea online.

Cunoscuta cercetatoarea britanica Susan Greenfield atrage atentia ca folosirea retelelor de socializare de tip Facebook, Twitter sau Bebo mentine creierul intr-o stare infantila. Cei mai afectati sunt tinerii. Exista si voci care spun ca aceste retele, cu milioane de utilizatori, dezvolta abilitatile tehnice si creativitatea.

Retelele de socializare pe internet cauzeaza, in cazul adolescentilor, modificari alarmante la nivelul creierului, atrage atentia un neurologul britanic Susan Greenfield. Site-uri precum Facebook, Twitter sau Bebo reduc atentia, alimenteaza multumirea de sine si ii fac pe tineri egocentrici. Concluziile cercetatoarei pun pe ganduri milioane de oameni ale caror vieti sociale depind de navigarea pe site-urile favorite. Multi parintii si profesori se plang ca tinerii sunt incapabili sa comunice si sa se concentreze atunci cand sunt departe de monitoare. Peste 150 de milioane de oameni folosesc Facebook pentru a imparti fotografii si filme si a-si posta gandurile si trairile de zi cu zi.

De asemenea, alte sase milioane s-au inregistrat pe Twitter, pentru serviciul de “micro-blogging” prin care circula mesaje text despre utilizatori. Chiar daca site-urile respective sunt populare si extrem de profitabile, un numar tot mai mare de psihologi si neurologi avertizeaza ca acestea fac mai mult rau decat bine. Susan Greenfield, de la Universitatea Oxford, crede ca expunerea repetata “re-cableaza” creierul. La aceasta se adauga si influenta jocurilor si a emisiunilor tv in ritm alert. “Copiii mici au nevoie de asigurari constante ca ei exista. Ma tem ca aceste tehnologii infantilizeaza creierul pana la starea copiilor atrasi de zgomote si lumini, care au o atentie redusa si traiesc pentru moment”, a declarat cercetatoarea pentru Daily Mail. “Daca un creier tanar este expus de la inceput unei lumi cu actiuni si reactii rapide, cu imagini instant care apar la o apasare de taste, acest schimb rapid poate obisnui creierul sa opereze pe o astfel de scala a timpului”, a mai spus ea. Intr-o interventie in Camera Lorzilor, ea a povestit cum un profesor i s-a plans ca elevii se inteleg cu mare greutate intre ei. “Este greu de prevazut ce efecte va avea acest mod de viata zilnic asupra creierului, sau mai degraba asupra mintii, inregistrandu-se o mare diferenta fata de generatiile anterioare”, a spus ea. Totodata, Greenfield a precizat ca autistii, cunoscuti pentru problemele lor de comunicare, se simt foarte bine in fata calculatorului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.