Stresul este vinovat de nenumarate necazuri: aparitia firelor de par albe, stari emotionale negative, ulcer, boli cardiovasculare si lista poate continua. Dar, specialistii au descoperit recent ca stresul, in cantitati mici, are un beneficiu pe termen lung - intarzie imbatranirea.

Conform unui studiu publicat in aceasta luna in revista "Science", in organismul uman exista o proteina care protejeaza celulele de stres, dar si de imbatranire, asa-numita "proteina a tineretii" - SIRT 1.

Expunerea corpului la acaldura, frig si metale grele poate produce o "destructurare a celulelor", iar o trauma le poate distruge in totalitate. Insa celulele au un mecanism propriu de aparare, de limitare a "pagubelor", cum ar fi raspunsul la socul termic sau la alte forme de agresiune, inclusiv stresul. In aceasta actiune de autoaparare celulara este implicata o proteina speciala, care "repara" moleculele si proteinele afectate, prevenind astfel moartea celulelor si marindu-le durata de viata.

Sandy Westerheide, expert in biologie moleculara, la Northwestern University din Evaston, Illinois, impreuna cu echipa sa de cercetatori au descoperit ca este vorba de proteina Sirtuin 1 (SIRT 1), denumita si proteina anti-imbatranire. Potrivit studiului, este pentru prima data cand se dovedeste stiintific modul de functionare al aceastei proteine in cadrul asa-numitei "reactii la soc termic". "Avem de-a face cu un studiu foarte interesant si exact" - a opinat Raul Mostoslavsky, un renumit specialist in microbiologie celulara la Centrul Oncologic din cadrul Spitalului General din Massachusetts si la Harvard Medical School din Boston. El a adaugat: "pana acum stiam ca Sirtuin 1 joaca un rol-cheie in ce priveste longevitatea. Noutatea studiului consta in faptul ca demonstreaza in premiera legatura dintre aceasta proteina, longevitate si reactia la socul termic".

Studiul s-a axat pe celulele individuale, dar la nivelul intregului organism cercetarile fac lumina in cazul legaturii dintre stres si durata de viata. "Putin stres, in doze mici, poate prelungi viata, intinerind celulele" - a precizat co-autorul studiului, profesorul Richard Morimoto, care a explicat ca un nivel mediu de stres activeaza raspunsul la soc termic, dar nu afecteaza celulele.

Potrivit specialistilor, o metoda de activare a acestui raspuns prin intermediul unui nivel mediu de stres este aplicarea unei diete hipo-calorice, care s-a dovedit foarte eficienta in extinderea duratei de viata la toate speciile testate pana acum, inclusiv soareci de laborator si caini. Un regim alimentar cu restrictii calorice creste nivelul proteinei Sirtuin 1. "Stim cu siguranta ca in timpul unei diete se produce socul termic al factorului de tip 1" - a spus Westerheide. (socul termic al factorului 1 este o componenta esentiala a raspunsului la soc termic prin faptul ca, in momentul producerii unui stres asupra unei celule, se grabeste productia de molecule ale proteinei tineretii, care asigura "repararea" stricaciunilor).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.