E o zi innorata, pare ca se apropie o furtuna. Apoi incepe sa ploua. Nimic anormal, pana cand pe langa picaturile de ploaie incep sa se auda si niste zgomote infundate. Broaste raioase cad pe pamant, unele pe burta altele pe spate, zvarcolindu-se. Pana cand incepi sa-ti dai seama ce se petrece cu adevarat, observi ca din ce in ce mai multe broaste te inconjoara.
De fapt mii de broaste cad din cer. Nu este un scenariu apocaliptic si nici de pe vremea lui Iosif, este Brignoles, Franta in anul 1977!

Desi nu a fost atestata stiintific, ploaia cu broaste a fost inregistrata prima oara prin anii 77 I.H. Cel mai recent episod a avut loc anul trecut in Bromley, Anglia, iar inainte de acesta, in Serbia in 2005 si Londra in 1998. Aceasta anomalie nu se rezuma doar la broaste, fiind inregistrate ploi si cu salamandre, pesti, midii, viermi, soparle si diferite parti ale acestor animale. Dar cum este posibil ca o cantitate atat de mare din aceste animale sa aterizeze in regiuni unde acestea nu sunt intalnite? Bineinteles ca nu mai suntem atat de naivi sa credem ca ne-a pedepsit Dumnezeu. Explicatie este cat se poate de simpla, potrivit Environmental Grafitti.


Uneori, animalele supravietuiesc aceste in caderi, in special pestii. In plus, potrivit Wikipedia, exista multi martori care au declarat ca, dupa ploaie, broastele care au supravietuit si-au continuat existenta comportandu-se absolut normal, desi nu se mai aflau in habitatul original.

Ploile cu broaste au o explicatie...sau mai multe
De-a lungul timpului, cei mai multi oameni au asociat ploaia cu broaste cu fenomenele meteorologice bizare. André-Marie Ampère, un celebru fizician francez, a propus la inceputul secolului al 19 lea o ipoteza destul de veridica. El a declarat pentru Societatea de Stiinte Naturale ca broastele si broastele raioase, care sunt foarte des intalnite prin zonele vecine, ar fi fost ridicate de vartejuri de vant violente si transportate pe distante mari. Acest lucru ar explica de ce aceste animale sunt de obicei exemplare mai mici, care cantaresc mai putin.

Recent, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca vartejurile de apa si mlastinile sunt si ele vinovate in acest fenomen. Tornadele care trec pe deasupra apelor si mlastinelor pot ridica in centrul lor diferite obiecte si le pot cara pe distante foarte mari, daca sunt foarte puternice. Si nu e de mirare ca sunt transportate aceste animalute din moment ce unele tornade ridica si case si masini de la suprafata pamantului.

Fictiune sau adevar?

Ploile cu animale (precum si ploile cu sange sau cu bucati de animale) joaca un rol central in scrierile epistemologice ale lui Charles Fort, in special in prima sa carte, "The Book of the Damned". (O puteti citi in varianta online )

De asemenea aceste fenomene sunt relativ comune si in opera fictionala a lui Terry Pratchett intitulata "Discworld". Explicatia sa este pusa pe seama magiei. Un mic sat din Ramtops a pus cu succes bazele unei fabrici de conserve de peste gratie unei ploi regulate cu peste. Si in cartea scriitorului Haruki Murakami, "Kafka pe tarmul marii" (Kafka on the Shore), acesta aminteste de o ploaie cu animale.

Ploaia cu broaste a fost prezenta secvential si intr-un film. New Line Cinema prezenta in Magnolia, in 1999 cum "Lucrurile cad. Oamenii privesc in sus. Iar cand ploua, se revarsa"...


Daca ar fi sa ne luam dupa mitologie, la egipteni, broasca o reprezenta pe zeita nasterii, pe Heket, adesea reprezentata cu capul acestui animal, amintind de fertilitatea deosebita a broastei. Ea si sotul ei Khnum, au creat fiintele marine, ceea ce ar insemna ca pentru acestia, broasca este primul animal ce a populat apa. In legendele romanesti, se atesta prezenta unei fiinte fantastice: Sorbul Marilor, care din cand in cand soarbe apa din Marea Neagra, pentru ca daca nu ar face acest lucru, apa ar tinde sa ne inunde. Acesta Sorb, cel mai mare dintre toti, prezent in Marea Neagra, poate produce si stricaciuni: cand ii este foarte sete, semn de seceta, soarbe si apa raurilor, cu asa lacomie incat soarbe si broastele, care cad apoi pe pamant laolalta cu ploaia. Atunci ploua "cu broaste", cand dupa o seceta mare, ploua indelung si mult.

Data viitoare cand mergeti sa va cumparati o umbrela incercati un model mai rezistent. Nu se stie niciodata ce vant le mai aduce pe micutele amfibiene pe la noi.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.