Zeul fulgerului si al tunetului din mitologia greaca ar fi avut origini pamantene, iar cercetatorii greci si americani cred ca au aflat in sfarsit care sunt acestea.

Locuitorii Greciei antice l-au preamarit initial pe zeul lor suprem, Zeus, la un altar indepartat de pe muntele Lykaion, a concluzionat o echipa de arheologi greco-americana, informeaza publicatia “Livescience”. In cadrul unor sapaturi recente, ei au descoperit obiecte ceremoniale vechi de peste trei milenii, cea mai timpurie dovada a “aparitiei” lui Zeus in Grecia.

Proaspata descoperire pune sub semnul intrebarii ideea ca venerarea lui Zeus a inceput pe insula Creta, pe care cel putin un istoric clasic l-a numit locul de nastere al zeului mitologic. Vestigiile de pe muntele Lykaion, din provincia Arcadia, sunt la fel de vechi precum ideea de Zeus, spune cercetatorul principal al proiectului mixt, David Romano, de la Universitatea din Pennsylvania.

“Aceste noi dovezi arata clar ca, pe varful muntelui, erau organizate chefuri cu bautura in perioada elenistica tarzie, acum circa 3.300 sau 3.400 de ani”, continua acesta. Dupa ce au excavat un sant pe munte, intr-o zona pe care istoricii Greciei antice au botezat-o “altarul de cenusa al lui Zeus”, arheologii au gasit 50 de recipiente pentru bautura, fragmente ale unor figurine de oameni si animale, precum si oase de oaie si capra incinerate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.