Eliberarea conditionata este mai usor de obtinut pentru detinutii psihopati, deoarece acestia stiu sa se prefaca mai bine si sa creeze o impresie favorabila personalului inchisorii si comisiei de evaluare, potrivit unui studiu canadian, citat de BBC si Mediafax.

Infractorii psihopati au mai multe sanse sa fie eliberati conditionat din inchisoare fata de alti detinuti, cu toate ca ei au mai multe probabilitati sa recidiveze. Studiul, efectuat de cercetatori de la Universitatea Dalhousie si publicat in Legal and Criminological Psychology, a fost realizat in randul a 300 de detinuti, care petrecusera cel putin doi ani intr-o inchisoare canadiana, intre anii 1995 si 1997. Dintre acestia, 90 au fost clasati drept psihopati.

Infractorii psihopati erau responsabili pentru mult mai multe infractiuni (atat violente, cat si non-violente) decat detinutii non-psihopati. Insa, dupa cum au aratat cercetatorii canadieni, infractorii psihopati aveau de 2,5 ori mai multe probabilitati sa obtina eliberarea conditionata fata de detinutii care nu fusesera diagnosticati astfel.

Mai mult, persoanele psihopate comiteau o noua infractiune si erau inchisi din nou, la, in medie, un an dupa eliberare. In cazul infractorilor non-psihopati, media de recidiva era de doi ani. Cum exista probabilitati mai mari de recidiva la infractorii psihopati, acestia ar trebui sa obtina mai greu eliberarea conditionata, a indicat Stephen Porter, care a condus studiul.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.