Primele profiluri virtuale parasite, jocuri care imping la crime abominabile, sinucideri prin webcam in urale de incurajare. Sunt cateva dintre fetele surprinzatoare ale mortii digitale.
“Badescule, sti k a murit andrada sa aruncat de la etajul 10 si a kazut in kap”, asa arata mesajul trimis de unul dintre colegii Andradei, bucuresteanca de 12 ani care si-a luat zilele in mai 2008, introducand astfel termenul “emo” in vocabularul de zi cu zi al romanilor. Nici urma de compansiune, doar uimirea cu accente de amuzament produsa de un incident neasteptat.

Cutremuratoare si evitata cu orice pret cand se dezvaluie in chip nemijlocit, moartea este transformata in divertisment facil atunci cand este transpusa sub forma de pixeli sau SMS. Totul pleaca de la depersonalizarea declansata de Internet si de jocurile video, explica psihologii.

“Internetul depersonalizeaza, iar lipsa de identitate le permite anumitor indivizi sa se comporte in acest mod. Internetul este caracterizat de lipsa unor bariere de ordin social si psihologic. Nu mai suntem ceea ce suntem, ci imprumutam alte identitati sau nu avem nici o identitate, iar astfel avem o oarecare libertate nelimitata de a lua parte la o lume virtuala in care nimeni nu vegheaza la ideea unei societati organizate, unde exista o lege”, explica Octavian Buda, medic psihiatru la Institutul National de Medicina Legala “Mina Minovici”, motivul pentru care moartea digitala este sustinuta si aclamata.

Tehnologia care nu uita niciodata

Internautii continua sa existe in mediul online si dupa ce au trecut in nefiinta, prin comentariile postate pe bloguri, prin fotografiile si filmuletele uploadate pe web si, in special, prin profilurile de pe retelele sociale. In conditiile in care e aproape imposibil ca o persoana in viata sa-si gestioneze imaginea pe Internet, oamenii apropiati celor decedati nu au aproape nici o sansa pentru a le sterge acestora urmele virtuale.

“Internetul este tehnologia care nu uita niciodata”, subliniaza Michael Geist, profesor de dreptul Internetului la Universitatea Ottawa, citat de TheStar.com. Exista chiar un site specializat in gazduirea mesajelor de condoleante adresate utilizatorilor de MySpace care isi pierd viata: MyDeathSpace.com.

De multe ori, cand o persoana isi pierde viata, contul acesteia de pe retelele sociale precum Facebook si MySpace este inundat de mesaje ale apropiatilor, iar in aceste conditii multi dintre cunoscuti afla de trecerea in nefiinta prin intermediul site-urilor. “A., mi-as dori sa nu fie adevarat ce am aflat de curand! Vreau sa iti multumesc pentru toate sfaturile bune si toate incurajarile tale! Imi lipsesti!” este unul dintre mesajele de pe Facebook pe care le-a primit o tanara romanca dupa ce se sinucisese.

Citeste si:
Mitică Dragomir, cuvinte dure la adresa lui Petre Roman după...
Mitică Dragomir, cuvinte dure...

Rudele apropiate nu le pot dezactiva conturile persoanelor trecute in nefiinta decat daca le gasesc parolele notate pe undeva sau daca trimit certificatele de deces catre administratorii site-urilor, lucru nu tocmai la indemana dupa o astfel de pierdere.

Sinucideri anuntate si vizionate

Unele persoane nu se multumesc sa-si impartaseasca intreaga viata cu locatarii lumii virtuale, prin intermediul site-urilor de socializare si al (micro)blogurilor, ci vor sa-si transpuna si moartea sub forma de pixeli. Atunci cand decid sa-si puna capat zilelor, hotarasc sa o faca in direct pe Internet. Este si cazul lui Abraham Biggs, un tanar din Marea Britanie care s-a sinucis in noiembrie 2008, la varsta de 19 ani. El a intrat pe un forum de culturism si i-a anuntat pe utilizatori ca se va omori, ba mai mult, i-a invitat sa asiste in direct la sfarsitul sau. Nu doar ca nimeni nu a incercat sa-l impiedice, ba chiar unele persoane l-au incurajat in gestul sau. Biggs a inghitit un pumn de pastile, dupa care s-a intins pe pat, unde si-a dat sufletul.

Citeste si:
Top 5 televiziuni care se impun în divertisment și știri în România
Top 5 televiziuni care se...

Incurajarea sinuciderilor isi are baza si in infantilismul ce caracterizeaza forumurile si chaturile, spune psihiatrul Octavian Buda: “Sunt foarte multi adolescenti care se joaca cu asa ceva, industria imensa a chatului si a divertismentului facil de pe Internet este mai ales girata de copii si adolescenti, si nu de persoane adulte, pe care o rutina de zi cu zi ii obliga sa aiba cu totul alte griji si cu totul alte comportamente”.

O alta sinucidere anuntata si incurajata online a fost cea a unui american de 21 de ani, care, in februarie 2003, le-a marturisit utilizatorilor dintr-o camera de chat intentia de a lua o supradoza de medicamente. Un alt tanar, tot din Statele Unite, s-a impuscat in piept cu o pusca de vanatoare, in august 2008, in timp ce prietena sa il privea prin intermediul unui webcam.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.