O fetita ce urmeaza sa se nasca peste cateva zile va fi prima din Marea Britanie cu organsimul modificat astfel incat sa nu contina gena cancerului la san.

In iunie anul acesta, dupa ce a observat ca toate rudele de sex feminin ale sotului ei au suferit de cancer la san, o mama in varsta de 27 de ani a decis ca fiica ei sa nu se nasca cu acest risc, apeland la specialistii in fertilizarea in vitro.

Fetita a crescut dintr-un embrion modificat astfel incat sa nu contina gena BRCA 1, care transmite pericolul cancerului la san din generatie in generatie, informeaza ,,The Independent’’. Fiecare fata nascuta cu aceasta gena are sanse de 50 pana la 85% pentru a contracta aceasta boala.

Tehnica folosita pentru aceasta programare genetica, cunoscuta sub numele de diagnostic genetic de preimplantare (PGD), a fost folosita deja in Marea Britanie pentru a-i elibera pe nou-nascuti de afectiuni mostenite, precum fibroza chistica sau boala neurodegenerativa Huntington.

Lucrurile stau diferit insa in cazul cancerului la san, care nu afecteaza inevitabil pruncul la nastere, putand aparea sau nu de-a lungul vietii. In plus, exista sanse ca aceasta boala sa fie vindecata, daca este depistata la timp.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.