O explozie puternica a avut loc, luni dimineata, in subteranul Minei Uricani, iar patru mineri au fost surprinsi de deflagratie. Trei dintre ei au fost recuperati si au fost transportati la spital, iar cel de-al patrulea miner este cautat de catre salvatori.

Update 16:50- Mina de la Uricani a fost inchisa pentru verificari. Minerii afectati de explozie asteptau sa iasa la pensie.

Update 12:20- "Din pacate, minerul este decedat", a spus prefectul de Hunedoara.

Informatia a fost confirmata si de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Hunedoara.

Barbatul avea 43 de ani

Minerul a fost gasit dupa aproape patru ore de cautari, dupa ce in urma deflagratiei el a fost dat disparut. La aceasta ora, salvatorii continua interventia la fata locului, urmand sa il scoata din subteran pe barbat.

Update 11:12- Salvatorii au reusit sa ajunga, dupa aproape patru ore de cautari, la minerul dat disparut in urma exploziei produse luni dimineata la Mina Uricani. Barbatul nu are semne vitale si urmeaza sa fie adus la suprafata.

"A fost localizata a patra victima, nu prezinta semne vitale, dar nu putem confirma ca este decedat", a declarat purtatorul de cuvant al ISU Hunedoara, Bogdan Danaiata.

La randul sau, liderul sindical de la Mina Uricani a spus ca salvatorii au ajuns la miner, care nu are semne vitale.

"Au ajuns salvatorii la miner si spun ca nu are semne vitale si urmeaza sa il scoata prin putul principal", a afirmat pentru News.ro liderul sindical Laszlo Domokos.


Potrivit primarului localitatii Uricani, Danut Buhaescu, explozia a avut loc in primul schimb, dupa ora 6.00, intr-o galerie de legatura unde se aflau patru mineri.

Trei dintre ei au fost scosi din subteran si transportati la spitalul din Uricani, iar al patrulea nu a fost gasit, fiind cautat la aceasta ora.

Cei trei mineri nu au leziuni grave, a mai spus primarul.

Doi dintre ei au fost transportati la spitalul din Petrosani, unde ar urma sa ajunga si cel de-al treilea ranit. Potrivit medicilor, cei doi mineri care au ajuns deja la spital au arsuri pe fata, pe maini si pe picioare. Cel de-al patrulea mineri surprins de deflagratie este cautat de catre salvatori, neexistand informatii daca acesta este sau nu in viata, spun reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Hunedoara.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

"Cei trei raniti au fost transportati la spital, iar starea lor este stabila. Aveau mai multe leziuni, dar evaluarea amanuntita este facuta de medicii de la unitatile de primiri urgente. Cea de-a patra victima este cautata de catre echipe de salvatori. Nu avem informatii daca este decedata sau este in viata", au declarat reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Hunedoara.

La randul sau, Alin Vasilescu, directorul Spitalului Petrosani, a declarat ca doi dintre mineri au ajuns la aceasta unitate medicala, iar al treilea se afla in ambulanta, in drum spre spital.

El a precizat ca cei doi mineri care au ajuns la spital au arsuri pe fata, pe maini si pe picioare. si urmeaza sa fie dusi in sala de operatie.

La fata locului au fost trimise mai multe ambulante, dar si elicopterul SMURD de la Craiova, scrie News.ro.

Toma Petcu: Minerii faceau lucrari de indiguire

Ministrul Energiei a declarat, la Digi 24, ca explozia a avut loc in jurul orei 7.00, intr-o zona in care au loc lucrari de indiguire pentru inchidere.
Citeste si:
Protest al minerilor în subteranul unei mine de cupru din Bihor
Protest al minerilor în...

"In jurul orei 7.00-7.10, intr-o zona in care au loc lucrari de indiguire, se pare ca s-a produs o explozie, desi specialistii de la Inchideri Mine nu isi dau seama cum e posibil, pentru ca nu sunt cabluri electrice acolo, dar va fi ancheta, inclusiv a Inspectoratului Teritorial de Munca. Au fost patru mineri in echipa - trei au fost raniti si dusi la spital, iar la prima vedere starea lor pare buna. Pentru cel de-al patrulea miner s-au constituit echipe de cautare", a afirmat Toma Petcu.

El a precizat ca cei trei mineri raniti au reusit sa iasa singuri din mina.

"Mina Uricani a fost transferata catre Societatea de Inchideri Mine, care se ocupa strict de minele care nu vor mai fi exploatate. Acum, acolo se fac lucrari de punere in siguranta", a mai spus ministrul, precizand ca la aceasta ora este in drum spre Uricani.

Citeste si:
Catastrofă minieră în Rusia: 52 de morți după un accident în...
Catastrofă minieră în Rusia:...

Mina Uricani este in proces de inchidere, aprobat inca din 2009, iar pana la finalul anului este prevazut sa isi incheie activitatea de exploatare. Din cei 2.200 de mineri care lucrau acolo, acum au mai ramas aproximativ 300.

In 5 octombrie, la Mina Lupeni tavanul unei galerii s-a surpat pe o lungime de aproximativ 16 metri. In subteran, la peste 400 de metri adancime, se aflau 11 mineri, opt dintre ei reusind da se salveze. In urma accidentului, doi mineri si-au pierdut viata, iar altul a fost ranit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.