Regele Mihai I, ultimul monarh din tarile Europei de Est, implineste marti, 25 octombrie, varsta de 95 de ani. Isi va petrece aniversarea la resedinta sa din Elvetia, alaturi de principesele Elena si Sofia, iar in tara vor avea loc mai multe evenimente dedicate momentului.

Anul 2016 a fost unul dificil pentru fostul suveran - si-a anuntat retragerea din viata publica, la inceputul lunii martie, cand Casa Regala a transmis ca a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant si leucemie cronica si a fost supus unei interventii chirurgicale la o clinica din Lausanne. Astfel, Casa regala este reprezentata in toate actiunile publice de fiica sa Margareta, custodele coroanei.

Pe 1 august 2016, regina Ana a incetat din viata intr-un spital din Morges. Funeraliile regale au fost organizate pe 13 august, regina fiind inmormantata la Curtea de Arges.

Regele Mihai si Regina Ana au fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria Romaniei. Pe 10 iunie 2013, Majestatile au sarbatorit, intr-un cadru privat, Nunta de Safir, 65 de ani de la casatorie.

Regele Mihai a petrecut cea de-a 94-a aniversare in Elvetia, din cauza ”starii de slabiciune” a reginei Ana. Anul trecut, in Romania nu au fost organizate manifestari ample.

Cea mai recenta vizita a regelui Mihai la Bucuresti dateaza din noiembrie 2014, cand l-a decorat pe fostul presedinte al Poloniei Lech Walesa cu Ordinul "Coroana Romaniei" in Grad de Mare Cruce pentru "inegalabila contributie" la caderea comunismului in Europa.

In urma cu cateva zile, revista elvetiana Passé simple a publicat un amplu material despre viata regelui Mihai I, considerat coloana vertebrala morala a Romaniei moderne.

Anul acesta, pe 25 octombrie, de la ora 18.00, in prezenta principesei mostenitoare, a principelui Radu si a principesei Maria, va avea loc, la Ateneul Roman, concertul de binefacere organizat anual de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei. Fondurile obtinute vor fi folosite in beneficiul programului Tinere Talente, prin care fundatia ofera burse de studiu pentru tineri artisti aflati in situatii materiale dificile, scrie News.ro.

In debutul concertului, principesa Margareta va citi mesajul dedicat aniversarii regelui Mihai I. Concertul va fi oferit de violonistul Roman Kim, care va fi acompaniat de Orchestra Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, dirijata de Tiberiu Soare.

Citeste si:
Custodele Coroanei si principele Radu, despre moartea Cristinei...
Custodele Coroanei si...

In aceeasi seara, de la ora 19.00, in Salonul Cerchez al Palatului Cotroceni, va avea loc lansarea cartii ”Anul regal”, aparuta la editura Adenium, care va fi urmata de proiectia filmului ”Razboiul Regelui”, realizat de John Florescu.

De numele Regele Mihai I sunt legate decizii controversate precum lovitura de stat de la 23 august 1944 si abdicarea din 30 decembrie 1947.

Regele Mihai I al Romaniei (1927-1930 si 1940-1947) s-a nascut la Sinaia, tatal sau fiind printul Carol, fiul cel mai mare al regelui Ferdinand (1914-1927), iar mama, principesa Elena a Greciei. Dinastia din Romania era parte a familiei Hohenzollern-Sigmaringen, ramura catolica a familiei imperiale germane, Hohenzollern. Mihai este al treilea rege al Romaniei, dupa Carol I (1866-1914) si nepotul de frate al acestuia, Ferdinand.

Citeste si:
Andra împlinește astăzi 36 de ani. Ce mesaj i-a transmis tatăl...
Andra împlinește astăzi 36 de...

Descendent direct al reginei Victoria, var cu reginele Marii Britanii si Danemarcei, cu regii Spaniei si al Suediei, Mihai a devenit rege pentru prima data la varsta de 5 ani si jumatate, dupa moartea regelui Ferdinand. Tronul a fost preluat de tatal sau, Carol II, in 1930, pentru ca, aproape de implinirea varstei de 19 ani, Mihai sa devina pentru a doua oara rege al Romaniei, in timp ce tatal sau a plecat in exil. Cei doi nu s-au revazut niciodata.

In iunie 1948, regele exilat in Grecia, la o resedinta a mamei sale, s-a casatorit cu Ana de Bourbon-Parma (1923-2016), nepoata de sora a ultimei imparatese austro-ungare, Zita de Bourbon-Parma. Cei doi se cunoscusera in noiembrie 1947, in timpul unei calatorii la Londra a regelui pentru a participa la nunta reginei Elisabeta a II-a.

In 1949, cuplul regal s-a mutat in Elvetia, la Lausanne, unde s-a nascut prima fiica, principesa Margareta. Ea a fost urmata de alte patru fiice: Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957), Maria (n. 1964). Familia a trait la Versoix (Elvetia) din 1954.

Citeste si:
Josephine împlinește astăzi un an! Ce mesaj a transmis Smiley în...
Josephine împlinește astăzi...

Dupa 43 de ani de exil, regele si-a dorit sa revina in tara, insa intentia sa a fost refuzata, in aprilie 1990, in timpul mandatului lui Ion Iliescu. Regele s-a intors din drum de la Zurich, unde a aflat ca autoritatile romane ii refuzasera viza care ii era necesara intrucat, in decembrie 1947, ii fusese retrasa cetatenia romana. Revenirea a avut loc abia pe 25 decembrie 1990, cand a ajuns la Bucuresti cu un pasaport diplomatic danez. A primit o viza de 24 de ore, doar pentru a merge la mormintele de la Curtea de Arges ale stramosilor sai si pentru a asista la slujba de Craciun de la manastire. Pe drum, a fost oprit de un baraj al Politiei si intors la Bucuresti, de unde a trebuit sa plece cu un avion.

Permisiunea de a reveni in Romania i-a fost acordata finalmente in 1992, pentru a sarbatori Pastele in tara. Mihai I a fost primit de aproximativ 500.000 de romani, care au iesit in strada pentru a-i vedea pe monarh si familia regala.

Citeste si:
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, împlinește astăzi 91 de...
Fostul președinte al...

Dupa 1990, regele Mihai nu a exclus revenirea pe tron, daca aceasta va fi vointa poporului. ”Daca oamenii vor sa ma intorc inapoi, ma voi intoarce inapoi”, spunea regele.

In 1997, regele Mihai I a redobandit cetatenia romana, iar in 2004 cuplul regal s-a stabilit in regiunea elvetiana Aubonne.

In urma cu cinci ani, cu ocazia implinirii a 90 de ani, regele Mihai I a tinut un discurs in fata Parlamentului. ”Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, unele fericite si multe nefericite. Dupa 84 de ani de cand am devenit rege, pot spune fara ezitare natiunii romane: cele mai importante lucruri de dobandit, dupa libertate si democratie, sunt identitatea si demnitatea. Elita romaneasca are aici o mare raspundere. Democratia trebuie sa imbogateasca arta carmuirii, nu sa o saraceasca. Romania, ca toate tarile din Europa, are nevoie de carmuitori respectati si priceputi”, a spus regele cu acea ocazie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.