Autoritatile bistritene asteapta aprobari pentru declararea Colibitei drept statiune de interes local, aceasta fiind una din cele doua zone ale tarii cu cel mai pur aer, unde insa locurile de cazare sunt putine fata de numarul turistilor care ar vrea sa isi petreaca la munte cateva zile la relaxare.

Acum, Colibita poate fi declarata doar statiune turistica de interes local

Situata la o altitudine de 900 de metri, localitatea Colibita este poarta de intrare in Muntii Calimani. Din 1923, Colibita a functionat ca statiune balneo-climaterica pana in 1975, insa apoi constructiile s-au degradat. In 1980, intreaga asezare, inclusiv statiunea, au disparut cu totul, aici fiind amenajat un lac de acumulare, iar satul a fost stramutat.

Totusi, numarul mare de turisti si frumusetea zonei au determinat autoritatile sa se implice pentru reatestarea statiunii Colibita, conform actualelor legi. Acum, Colibita poate fi declarata doar statiune turistica de interes local, doarece nu indeplineste cerintele unei statiuni de interes national. Pana in urma cu zece ani, la Colibita erau doar vreo 50 de case ale localnicilor stramutati., insa in ultimii zece ani zona s-a dezvoltat si au fost construite aproximativ 400 de case de vacanta, vile si pensiuni. Acum, turismul este in plina ascensiune, fiind amenajat pe malul lacului un complex turistic privat, unde o noapte de cazare costa circa 70 de lei, in timp ce un bungalow de lux cu vedere la lac costa circa 450 de lei.

Numarul locurilor de cazare este insa foarte mic fata de cerere, deoarece, potrivit autoritatilor, tot mai multi turisti ar dori sa petreaca la munte cateva zile de relaxare. Zona ofera numeroase posibilitati de destindere pentru iubitorii muntelui: excursii, drumetii (Taul Zanelor, izvorul de apa minerala Borcut, trasee montane - traseu marcat de 3,5 ore pana in Vf. Bistricioru, Castel Dracula situat in Pasul Tihuta - 1100 metri alitudine), ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit, plimbari cu sania, dar si plimbari cu barca pe lac, scrie MEDIAFAX.

Proprietatile curative ale aerului din zona au fost confirmate intr-un studiu

Povestile celor care s-au vindecat de tuberculoza datorita proprietatilor curative ale aerului din zona au fost confirmate printr-un studiu comandat de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, care a vrut sa vada daca aerul de la Colibita este intr-adevar special.

“In urma studiului de aer a rezultat ca valoarea concentratiei maxime de ozon masurata in Colibita este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie in Romania este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentratie asemanatoare de ozon in aer si un aer la fel de pur se mai gaseste in Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Alpi", afirma presedintele Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan.

Pe langa studiu, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a investit in ultima perioada peste 200.000 lei pentru infiintarea unui punct farmaceutic, a unui punct de prim-ajutor si a unui punct Salvamont in localitatea Colibita - conditie obligatorie pentru ca zona sa poata fi declarata statiune de interes local, alaturi de existenta unui numar minim de 100 de locuri de cazare acreditate.
Citeste si:
Vacanță la schi în Austria. Sfaturi pentru a alege o stațiune...
Vacanță la schi în Austria....

Documentatia pentru declararea Colibitei statiune de interes local a fost deja depusa la Autoritatea Nationala pentru Turism si autoritatile asteapta acum aprobarile.

Planuri mari de dezvoltare pentru Colibita, dar lipseste infrastructura

Pentru Colibita autoritatile au planuri mari de dezvoltare, insa pana la declararea ei drept statiune de interes national mai trebuie indeplinite cateva conditii: existenta unui drum rutier modernizat si marcat cu semne de circulatie, transport in comun intre statiunea turistica si gara sau autogara, amenajarea si iluminarea locurilor de promenada, apa curenta si canalizare, dar si un numar minim de 500 locuri de cazare in structurile de primire turistica.

De asemenea, statutul de statiune turistica de interes national ar da posibilitatea accesarii de fonduri europene, cu ajutorul carora ar putea fi pusa in practica strategia de dezvoltare a zonei, care vizeaza amenajarea unui domeniu schiabil, a unui parc de aventura Dracula, a unui centru nautic de agrement si sportiv, a unui parc acvatic, centru de echitatie, zona belvedere si parapanta.

Citeste si:
Mircea Geoană: „Marea Neagră rămâne o zonă extrem de tensionată”
Mircea Geoană: „Marea Neagră...

“Localizata intre Muntii Calimani si Muntii Bargaului, Colibita ofera conditii optime pentru dezvoltarea unui domeniu schiabil, autoritatile intentionand sa realizeze aici 13.8 kilometri de partii de schi si montarea a sapte instalatii de transport pe cablu (1 telegondola, 3 telescaune si 3 teleschiuri)”, se arata in strategia de dezvoltare a judetului Bistrita-Nasaud pentru perioada 2014 - 2020.

Colibita este cunoscuta, pe langa frumusetea cu care a fost inzestrata, si pentru efectele curative ale aerului, bogat in ozon.

Potrivit legendei, in anul 1883, o fetita din Bistrita, fiica unui sas instarit, Hans Lewi, s-a vindecat de tuberculoza datorita aerului din aceasta zona, extrem de bogat in ozon. Cazul a facut multa valva la acea vreme, iar dupa putin timp si Erika Schuller, o arhitecta din Bistrita, a scapat de teribila boala a vremii si a construit in zona un sanatoriu cu 16 camere, unde erau tratati bolnavii de tuberculoza. Sanatoriul a functionat pana in 1944, cand a fost distrus de un incendiu in timpul Razboiului.

Citeste si:
Moartea lui Mitică Popescu a îndurerat o țară întreagă. Ce omagii...
Moartea lui Mitică Popescu a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.