Politica 1 Iulie 2022 09:43 de Clara Vacaru
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, spune că Marea Neagră rămâne o zonă extrem de tensionată.

Secretarul general adjunct al NATO a declarat, într-un interviu acordat pentru stirileprotv.ro, despre faptul că Marea Neagră a fost recunoscută pentru prima dată în parteneriatul strategic al NATO, lucru pe care l-a caracterizat ca fiind ”foarte bun”. Totuși, el a menționat că Marea Neagră rămâne o zonă tensionată.

Mircea Geoană: „Marea Neagră rămâne o zonă extrem de tensionată”

„Marea Neagră rămâne o zonă extrem de tensionată. Nu e nevoie să dăm prea multe comentarii, pentru că lucrurile sunt evidente. De la Insula Șerpilor până la blocada litoralului ucrainean și a accesului Ucrainei la Marea Neagră este o zonă extrem de tensionată, unde NATO, în mod natural, își aduce o contribuție importantă.

Ne interesează în primul rând păstrarea și garantarea libertății de navigație maritimă. Uitați-vă la portul Constanța, porturile dunărene, cât de importante au devenit în contextul blocadei portului Odesa și uitați-vă cât de important este să asigurăm libertatea de navigație. Asta va face NATO, asta face NATO.

România are un platou continental și rezerve de gaze naturale importante și acest lucru va putea continua. Înțeleg că sunt decizii pentru în sfârșit a începe exploatarea acestora. Există, din nou, o garanție NATO pentru că este teritoriul suveran al statului român, un stat aliat.

Deci există, evident, elemente legate de protejarea intereselor României", a spus Mircea Geoană

Mircea Geoană a mai declarat, în cadrul interviului, că "anticipăm un război de lungă durată în Ucraina". De altfel, secretarul general al NATO spunea acest lucru și în urmă cu o lună, la un podcast, dar a precizat atunci că ”Ucraina va rezista”.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

”Vom avea mult război clasic, multă artilerie, război tradițional, apoi de gherilă, informațional, cibernetic, aici trebuie să fim pregătiți în privința unor atacuri rusești. Îi ajutăm pe ucraineni atât de mult încât să câștige acest război, cu arme convenționale, în funcție de tipul de război pe care-l vor duce. Dar munca noastră este să evităm escaladarea. Vrem să transmitem un mesaj de serenitate: nu vedem din partea Rusiei gesturi ostile față de NATO! Ci luând o distanță respectuoasă față de noi. Putin ne-a subestimat pe noi, pe Ucraina, a făcut o greșeală istorică, precum în Războiul Crimeii din 1812. Ucraina va rezista, va merge spre Europa, iar rușii vor fi împinși înapoi. În cartea de istorie, va rămâne ca una dintre cele mai neinspirate mișcări ale imperiului rusesc”, a avertizat oficialul NATO.

Citeste si:
Rusia consideră inevitabilă, pe termen lung, reducerea tensiunilor...
Rusia consideră inevitabilă,...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Iulie 2022 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.