Politica 30 Mai 2022 09:15 de Clara Vacaru
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că, în contextul invaziei ruse în Ucraina, NATO nu mai este legată de vechile sale angajamente faţă de Moscova de a nu desfăşura forţe în Europa de Est.

Actul fondator privind relaţiile dintre NATO şi Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, prevedea printre altele măsuri vizând “prevenirea oricărei concentrări de forţe convenţionale”, în special în Europa Centrală şi de Est. Dar, atacând Ucraina şi rupând orice dialog cu Alianţa, Rusia singură a “invalidat conţinutul acestui Act fondator”, a subliniat Mircea Geoană într-un interviu acordat AFP la Vilnius, potrivit Agerpres.

Ruşii “s-au angajat atunci să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, şi să ţină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac”, a precizat Mircea Geoană.

Actul fondator al NATO nu funcționează din cauza Rusiei

Actul fondator “pur şi simplu nu funcţionează, din cauza Rusiei”, iar Alianţa nu mai are “nicio restricţie” pentru a se dota cu o “postură robustă pe flancul estic”.

În 2017, NATO a desfăşurat grupuri tactice multinaţionale în ţările baltice şi în Polonia pentru a descuraja Rusia, apoi a trimis întăriri după invazia rusă a Ucrainei la sfârşitul lui februarie.

Ţările baltice doresc în prezent o prezenţă a NATO şi mai importantă şi îi cer în special să dezvolte brigăzi, în loc de grupuri tactice mai puţin importante.

Mircea Geoană, despre întâlnirea cu Vladimir Putin

Mircea Geoană a vorbit, în cadrul unui podcast, despre momentul în care s-a întâlnit, în trecut, cu preşedintele rus Vladimir Putin.

„Da. L-am întâlnit pe Vladimir Putin. Şi mi-a spus: «Mă, suntem foarte nemulţumiţi că aţi intrat în NATO, dar cu americanii mai ştim să lucrăm, dar atenţie cu UE, că vă transformă în colonie economică!». Încerca să ne convingă să stăm departe de Uniunea Europeană, m-a frapat, eu credeam că NATO ar fi marea lui temere. Nu l-am ascultat, dacă zice ceva, eu fac opusul, mă duc în cealaltă direcţie! Ce s-ar fi întâmplat cu România dacă nu eram în NATO?! Unde s-ar fi oprit ruşii? În ce situaţie am fi fost? Am fi avut bravura ucrainenilor? Am fi avut sprijin atât de mare din partea Occidentului?”, a explicat numărul doi în NATO, potrivit adevărul.ro.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Mircea Geoană a mai precizat că oamenii trebuie să aleagă.

„Trebuie să alegi: vrei să fii într-o casă cu temelie serioasă şi o ţară serioasă, vrei să fii un om liber, să ai podcast-uri, să-ţi alegi liderii care-ţi plac şi să-i trimiţi la plimbare pe ăia care nu-ţi plac sau vrei să mergi la gulag pentru că ai avut curajul să spui ceva împotriva iubitului conducător”, a punctat acesta.

Secretarul general adjunct al NATO a vorbit și despre războiul din Ucraina, la podcastul lui Mihai Morar.

”Vom avea mult război clasic, multă artilerie, război tradițional, apoi de gherilă, informațional, cibernetic, aici trebuie să fim pregătiți în privința unor atacuri rusești. Îi ajutăm pe ucraineni atât de mult încât să câștige acest război, cu arme convenționale, în funcție de tipul de război pe care-l vor duce. Dar munca noastră este să evităm escaladarea. Vrem să transmitem un mesaj de serenitate: nu vedem din partea Rusiei gesturi ostile față de NATO! Ci luând o distanță respectuoasă față de noi. Putin ne-a subestimat pe noi, pe Ucraina, a făcut o greșeală istorică, precum în Războiul Crimeii din 1812. Ucraina va rezista, va merge spre Europa, iar rușii vor fi împinși înapoi. În cartea de istorie, va rămâne ca una dintre cele mai neinspirate mișcări ale imperiului rusesc”, a avertizat oficialul NATO.

Citeste si:
Spotawheel introduce „Spotawheel GO” și deblochează valoarea pieței...
Spotawheel introduce...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.