Social 3 Martie 2015 11:27
Aproximativ doua sute de mineri, care s-au blocat de luni in subteran, continua si marti dimineata protestul si asteapta pana la ora 14.00 ca revendicarile sa le fie solutionate, amenintand ca, in caz contrar, vor intra in greva foamei.

Potrivit unor protestatari de la EM Crucea, aproximativ doua sute de mineri sunt blocati in subteran, atat in zona troitei din mina Crucea, care nu e in zona de exploatare, dar sunt si in mina Botusana, in zona de exploatare, in timp ce alti angajati protesteaza in zona atelierelor. Minerii sustin ca asteapta ca pana la ora 14.00 sa li se rezolve solicitarile, amenintand ca, in caz contrar, protestul se va radicaliza si vor intra in greva foamei, intentionand sa-si ia alaturi de ei, in subteran, sotii sau copiii.

Protestatarii doresc punerea in aplicare a protocolului semnat in 30 ianuarie cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, scrie MEDIAFAX.

Directorul Companiei Nationale a Uraniului, Ioan Moraru, urmeaza sa discute, marti dimineata, la Ministerul Energiei, cu Andrei Gerea, solutii pentru incetarea conflictului. Directorul CNU a declarat ca oferta pe care a putut sa o faca minerilor a fost o crestere cu 5,2 - 5,5 la suta, ceea ce nu i-a multumit pe protestatari, care doresc sa fie aplicata prevederea stabilita in protocolul semnat de Gerea.

Printre revendicarile minerilor, pe care acestia le considera minimale, se numara cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament si schimbarea bazei de calcul a pensiilor, in conditiile in care speranta de viata a unui miner din acest domeniu este usor peste 50 de ani. Potrivit lui Moraru, cresterea salariala solicitata de mineri poate fi pusa in aplicare doar daca se modifica, prin Hotarare de Guvern, cadrul legal.

Minerii solicita demiterea conducerii Companiei Nationale a Uraniului, dar si a sucursalei Suceava si cer premierului Victor Ponta, ministrului Energiei, Andrei Gerea si ministrului pentru dialog social, Liviu Pop, sa vina sa discute cu ei.

Luni dimineata, minerii de la Crucea au reluat protestele suspendate la sfarsitul lunii ianuarie, reclamand ca nu li s-au marit salariile, si nici nu li se aloca mai multi bani pentru norma de hrana.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

In 30 ianuarie, dupa o saptamana de proteste ale minerilor de la EM Crucea, o delegatie a Ministerului Energiei, IMM si Mediului de Afaceri, condusa de ministrul Andrei Gerea s-a ajuns la un acord, conditiile fiind statuate in cadrul unui protocol semnat de toate partile implicate.

Astfel, a fost agreata o noua formula de calcul al salariului pentru angajatii din subteran si pentru cei de la statiile de preparare, in asa fel incat minerii sa beneficieze de cresterea veniturilor incepand cu 1 februarie 2015. "Aplicarea acestei masuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfintita respectarea in continuare a prevederilor contractului colectiv de munca referitoare la acordarea primelor de Paste, Ziua Mineritului si de Craciun", se preciza intr-un comunicat al Ministerului Energiei transmis dupa semnarea protocolului.

Citeste si:
Românii protestează la ușa lui Nicușor Dan. Aceștia cer locuințe...
Românii protestează la ușa...

Totodata, in urma discutiilor s-au stabilit, printre altele, inaintarea catre Ministerul Muncii a documentatiei privind modul de calcul al pensiei, precum si pregatirea documentatiei in vederea efectuarii de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei antidot, mai mentiona sursa citata.

"Intelegem conditiile grele in care se desfasoara munca in subteran, iar masurile decise astazi pentru o mai buna recompensarea a eforurilor si a expunerii la un mediu neprielnic sanatatii sunt ceea ce putem face pentru mineri in acest moment. Vom studia cu atentie punctele care ne-au fost semnalate si cu siguranta vom sustine viitoare schimbari legislative necesare oamenilor care lucreaza in acest sector. De asemenea, consideram ca se impune o analiza atenta a modului de salarizare, a relatiilor de munca si a conditiilor de securitate in munca", declara, la data respectiva, Andrei Gerea.

Citeste si:
VIDEO Primăria Sibiu a dat în exploatare podul peste râul Cibin
VIDEO Primăria Sibiu a dat în...

Exploatarea Miniera Crucea este singura exploatare de uraniu functionala din tara, avand doua puncte de lucru - Crucea si Botusana - unde lucreaza peste 500 de angajati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.