Mexicul a inregistrat 25.339 de omucideri in 2017 pe fondul unui val de violente in crestere legate de traficul de droguri, potrivit cifrelor oficiale, ceea ce face ca anul 2017 sa fie cel mai sangeros dupa 1997, de cand se face un astfel de bilant, relateaza AFP.

Violenta legata de traficul de droguri a facut peste 200.000 de morti din decembrie 2006, data la care autoritatile federale mexicane au lansat o operatiune militara controversata impotriva traficului de droguri si care - potrivit criticilor sai - nu a facut decat sa contribuie la inmultirea atacurilor si asasinatelor.

Aceste crime sunt comise in statele legate de prezenta cartelurilor drogurilor, precum Guerreo, in sudul tarii, si Veracruz in est, indica expertii.

In 2017, state care erau putin atinse de violenta nu cu mult timp in urma, precum California Inferioara, Colima (nord-est), Guanajuato (centru) au inceput sa fie afectate de atacuri de tip criminal, potrivit statisticilor oficiale.

Numarul omuciderilor a scazut sub 20.000 intre anii 2013 si 2015, dar a crescut din nou la 20.545 in 2016.

Specialistii atribuie aceasta tendinta numeroaselor celulele criminale autonome aparute dupa capturarea responsabililor cartelurilor drogurilor.

Ei semnaleaza de asemenea o diversificare a activitatilor bandelor criminale care procedeaza si la trafic de carburanti, extorcare comercianti si trafic de fiinte umane.

In acest context, Partidul Revolutionar Institutional (PRI), aflat la putere in Mexic, a impus adoptarea in decembrie in Congres a unei legi contestate vehement cu privire la securitate. Potrivit oponentilor sai, ea risca sa duca la militarizarea tarii in conditiile in care, avertizeaza ei, strategia militara a luptei impotriva drogurilor nu a adus la rezultatele scontate.

O sesizare a fost depusa la Curtea Suprema, in special de catre parlamentari din opozitie, pentru a denunta aceasta lege ca fiind neconstitutionala.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.