Furtuna Ophelia a ucis luni trei prsoane in Irlanda, unde rafalele de vant au atins pana la 150 de kilometri pe ora pe coasta de vest a tarii, doborand copaci si stalpi de electricitate, relateaza AFP.

O femeie in varsta de cincizeci si ceva de ani a murit intr-un accident rutier provocat de caderea unui arbore, in apropierea satului Aglish (sud), in care o sexagenara a fost ranita, a anuntat politia.

La nord de Dundalk, in apropiere de frontiera cu Irlanda de Nord, un barbat a fost ucis de un arbore care a cazut pe masina sa in timp ce conducea.

Iar un barbat in varsta de treizeci si ceva de ani a murit din cauza unei rani provocate de drujba pe care o folosea sa inlature un arbore doborat de furtuna, in orasul Cahir (sud), potrivit politiei.

”Vreau sa fie clar pentru toti ca este o criza nationala, o alerta rosie care afecteaza toate comitatele, toate satele, toate zonele” a subliniat premierul Leo Varadkar. El si-a exprimat temerea ca unii ”oameni ar putea sa spuna ca furtuna este mai putin grava decat s-a prevazut”.

Autoritatile au inchis toate scolile, numeroase servicii publice, mijloace de transport si magazine si i-au indemnat pe locuitori sa ramana acasa.

Aproximativ 210.000 de gospodarii si afaceri au fost private de electricitate

Gospodariile din Cork, Limerick, Tipperary si Galway au fost private de electricitate, potrivit operatorului ESB Networks.

Pe retele de socializare au fost postate imagini cu pagube - acoperisuri smulse, inclusiv la stadionul Turners Cross, la Cork (sud).

Autoritatile au denuntat comportamente cu risc si in comitatul Galway, strabatut de furtuna, si-au exprimat regretul fata de faptul ca oameni faceau baie in mare in pofida avertismentelor.

Mai multe servicii de salvare au indemnat la evitarea asumarii unor riscuri care ar putea sa puna in pericol inclusiv viata salvatorilor.

Cer portocaliu

La Dublin, primele rafale au fost resimtite luni la pranz. Serviciile publice de autobuz, tramvai si tren au fost suspendate, iar pe aeroport au foat anulate 135 de zboruri. Serviciile publice si aproape toate magazinele au fost inchise, anticipand o intensificare a rafalelor de vant.

Furtuna se indrepta catre Irlanda de Nord cu o traiectorie usor modificata.
Citeste si:
Ninsori abundente așteptate la Kiev, unde alimentarea cu...
Ninsori abundente așteptate...

Potrivit Centrului National american al Uraganelor (NHC) de la Miami, coasta atlantica - vestul Irlandei - urma sa fie cea mai afectata, in special comitatele Galway, Mayo, Sligo si Donegal.

In Regatul Unit, serviciile meteorologice au plasat Irlanda de Nord in ”alerta (cod) portocaliu” luni, intre orele 14.00-21.00 GMT (luni, 17.00-marti 0.00, ora Romaniei), penultimul nivel de alerta, care prevede ca populatia sa se protejeze fata de consecinte ”potential mortale” ale previziunilor meteo.

Alte zone - Tara Galilor, Scotia si Anglia - au fost plasate in alerta ”cod galben” luni si marti.

Soarele si cerul au devenit rosii-portocalii intr-o buna parte din tara, inclusiv la Londra, din cauza prafului adus din Africa si Europa de Sud de furtuna.

Pe aeroportul din Manchester, in nordul Angliei, 20 de zboruri au fost anulate, iar in Tara galilor 200 de locuitori au fost afectati de pene de curent, scrie News.ro.

Citeste si:
O femeie de 45 de ani din Pitesti a suferit arsuri grave dupa ce...
O femeie de 45 de ani din...

Ophelia a atins sambata categori 3, urcand cu un nivel pe scala de 5 trepe, dupa care a trecut prin largul arhipelagului Azore, in noaptea de sambata spre duminica. Uraganul a fost retrogradat ulterior la nivel de furtuna tropicala.

El are loc dupa 30 de ani de la ”Marea Furtuna” din octombrie 1987, soldata cu 18 morti, care a scos din radacini mii de arbori in Regatul Unit si careia autoritatile i-au minimalizat forta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.