Comunitatea internationala si marile companii au criticat decizia presedintelui american Donald Trump de retrage SUA din Acordul pentru Clima de la Paris, incheiat in 2015. Pe de alta parte, unii republicani si industria carbunelui au salutat masura, relateaza BBC News.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a descris masura drept o “dezamagire grava”, in timp ce Uniunea Europeana a spus ca este “o zi trista pentru lume”.

Canada este :profund dezamagita” de decizia presedintelui Trump, a afirmat premierul Justin Trudeau.

Mesajul premierului britanic Theresa May a fost similar. Ea si-a exprimat dezamagirea si i-a transmis lui Trump, intr-o discutie telefonica, ca acordul aparar “prosperitatea si securitatea generatiilor viitoare”.

Presedintele francez Emmanuel Macron a dat asigurari ca respect decizia lui Trump, dar crede ca este “o greseala atat pentru SUA, cat si pentru planeta”, in timp ce ministrul japonez de Finante Taro Aso a transmis: “Nu sunt doar dezamagit, dar simt si furie”.

In plus, cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Emmanuel Macron si premierul italian Paolo Gentiloni au dat publicitatii un comunicat comun, in care au subliniat ca Acordul de la Paris nu poate fi renegociat, relateaza Reuters. Ei le-au cerut aliatilor sa isi accelereze eforturile pentru combaterea schimbarii climatice. De asemenea, au promis sa faca mai multe pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa se dezvolte.

De asemenea, China si Uniunea Europeana vor da dovada de unitate in lupta impotriva incalzirii climatice la un summit ce va avea loc vineri la Bruxelles, scrie News.ro.

Intr-un comunicat comun, ele isi vor lua angajamentul sa reduca folosirea de combustibili fosili, sa dezvolte mai multa tehnologie “verde » si sa ajute la strangerea a 100 de miliarde de dolari pe an, pana in 2020, pentru a ajuta tarile mai sarace sa isi reduca emisiile.

Premierul australian Malcolm Turnbull a declarat vineri, la Singapore, ca decizia SUA este “dezamagitoare (…), dar nu surprinzatoare”, adaugand ca Australia sustine “angajamentele asumate la Paris”.

De asemenea, mici insule a caror existenta este amenintata de cresterea nivelului Oceanului Planetar au criticat masura. Presedintele Insulelor Marshall, Hilda Heine, a atras atentia este “foarte ingrijorator pentru aceia dintre noi care traiesc in prima linie a schimbarii climatice”.

Fostul presedinte american Barack Obama, care a semnat Acordul de la Paris, a acuzat administratia Trump ca “respinge viitorul”.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

Directorul executiv al Disney, Robert Iger, si antreprenorul Elon Musk au demisionat din consiliile de consiliere de la Casa Alba.

“Schimbarea climatica este reala. Parasirea (Acordului – n.r.) de la Paris nu este buna nici pentru America, nici pentru lume”, a insistat Musk, seful companiei de tehnologie Tesla.

“Decizia de astazi (joi – n.r.) este un pas inapoi pentru mediu si pentru pozitia conducerii SUA in lume”, a scris pe Twitter si directorul executiv al Goldman Sachs Group Inc, Lloyd Blankfein.

Intr-un e-mail transmis angajatilor Apple, directorul general Tim Cook si-a exprimat dezamagirea si a dezvaluit ca a discutat marti cu Trump pentru a incerca sa il convinga sa ramana in Acordul de la Paris. “Nu a fost suficient”, a explicat el.

Si directorul general al General Electric, Jeff Immelt, s-a declarat dezamagit. “Schimbarea climatica este reala. Acum industria trebuie sa conduca si sa nu depinda de Guvern”.

Citeste si:
5 pași esențiali pentru alegerea unei companii de împrumut online
5 pași esențiali pentru...

Pe de alta parte, lideri republicani din Congres si reprezentanti ai industriei carbunelui din SUA au aprobat decizia lui Trump. Liderul majoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, si-a exprimat sustinerea pentru presedinte, pentru ca “a dat inca o lovitura semnificativa asaltului administratiei Obama asupra productiei interne de energie si locurilor de munca”, a afirmat el.

Peabody Energy, cel mai mare grup de minerit din domeniul carbunelui din SUA, a afirmat ca Acordul de la Paris ar fi afectat grav economia SUA.

Pe de alta parte, liderul grupului democrat din Senat, Chuck Schumer, a descris hotararea drept “una dintre cele mai proaste masuri politice facute in secolul al XXI-lea, din cauza raului enorma pentru economia noastra, mediul nostru si pozitia noastra geopolitica”.

Citeste si:
Donald Trump ar fi dispus sa semneze o noua versiune a Acordului de...
Donald Trump ar fi dispus sa...

Trump a spus ca acordul a “pedepsit” Statele Unite si ar costa SUA milioane de locuri de munca. Intr-un discurs rostit la Casa Alba, el a spus ca este pregatit sa negocieze un nou acord sau sa reintre in cel de la Paris, daca termenii vor fi imbunatatiti. “Am fost ales sa reprezint cetatenii Pittsburgh-ului, nu ai Parisului”, a subliniat el.

Primarul Pittsburgh-ului, democratul Bill Peduto, a subliniat pe Twitter ca orasul, aflat in centrul industriei americane a otelului, sustine Acordul de la Paris.

“Nu vrem ca alti lideri si alte tari sa mai rada de noi. Si nu o vor mai face”, a insistat Trump. “Aceleasi tari care ne cer sa ramanem in Acord sunt tarile care au costat impreuna America mii de miliarde de dolari prin practici comerciale dure si, in multe cazuri, prin contributii laxe la aliantia noastra militara cruciala”, a adaugat el.

Citeste si:
Trump, găsit vinovat de abuz sexual și defăimarea jurnalistei E....
Donald Trump, găsit vinovat...

Acordul de la Paris, semnat de SUA si alte 187 de tari, este menit sa tina cresterea temperaturii globale “mult sub” 2 grade Celsius fata de nivelul preindustrial. Numai Siria si Niacaragua nu au semnat acordul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.