Marea Britanie condamna ”absolut” folosirea torturii, a declarat premierul Theresa May joi si a adaugat ca nu-i este teama sa-i spuna acest lucru presedintelui Donald Trump cu care se intalneste vineri la Washington, relateaza The Associated Press.

Intalnirea cu May, vineri, de la Casa Alba, va fi primul contact al lui Trump cu un lider strain de cand a fost investit presedinte, de care premierul intentioneaza sa profite pentru a impulsiona aceasta ”relatie speciala” transatlantica.

Insa ea este criticata din cauza ca incearca sa se apropie de un presedinte care si-a reinnoit angajamentul de a construi un zid la frontiera cu Mexicul, care a actionat sa retraga Statele Unite din acorduri comerciale si care a spus ca, in opinia sa, torturarea suspectilor de terorism functioneaza.

May: "Noi condamnam absolut utilizarea torturii"

May le-a spus jurnalistilor de la bordul aeronavei Fortelor Regale Aeriene (RAF) ca ”noi condamnam absolut utilizarea torturii”. ”Punctul meu de vedere asupra acestui lucru nu se va schimba, indiferent ca vorbesc cu voi sau cu presedintele”, a dat ea asigurari.

Politica oficiala a Londrei este sa opreasca schimbul de informatii cu tari care practica tortura. May nu a spus daca Guvernul ei va face acest lucru in cazul in care Washingtonul reintroduce simularea inecului, denuntata drept o forma de tortura si interzisa de presedintele Barack Obama. Insa a spus ca ”pozitia noastra nu s-a schimbat”.

May si-a inceput vizita de doua zile in Statele Unite in Philadelphia, unde le-a spus unor congresmeni republicani ca Marea Britanie in afara UE si Statele Unite conduse de Trump pot ”conduce impreuna din nou” in lume, asa cum au facut atunci cand au infiintat ONU si alte organizatii care sustin ordinea mondiala de decenii.

Pe ce se va concentra Theresa May in discutiile cu presedintele american

Ea a declarat ca in discutiile sale cu Trump in Biroul Oval se va concentra asupra luptei impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic, viitorului NATO si dorintei Londrei de a incheia rapid un acord comercial cu Washingtonul, dupa ce paraseste UE, cel mai probabil in 2019.
Citeste si:
Theresa May si-a anuntat demisia
Theresa May si-a anuntat demisia

Unii critici considera ca dorinta unor noi parteneri economici, dupa ce regatul iese de pe piata unica europeana de 500 de milioane de consumatori, nu tine cont de dispretul lui Trump fata de fapte, de decretele lui radicale si de izolationismul lui. Toate acestea sunt contrare sustinerii puternice a globalizarii de catre May.

Istoricul Simon Schama a numit-o pe May ”Theresa Pacificatoarea”, iar parlamentarul laburist Ed Miliband a scris intr-un mesaj postat pe Twitter ca mesajul ei calduros fata de Trump ar trebui sa-i faca pe colegii ei conservatori ”sa se simta rau”.

Trump a catalogat NATO drept ”depasita”, despre UE a spus ca este ”practic un vehicul al Germaniei” si a apreciat ca Marea Britanie a fost ”desteapta” ca a plecat.

Insa May a declarat ca Trump a asigurat-o intr-o convorbire la telefon de ”angajamentul (sau) puternic” fata de NATO.

”Sa vorbim despre viitorul NATO este una dintre problemele pe care le vom aborda, dar si o intreaga serie de probleme - relatia noastra comerciala, contraterorismul”, a declarat premierul. ”Voi putea afla direct de la el ce crede”.

Citeste si:
Raport: Prizonierii de la Azovstal „sunt torturaţi” de forțele ruse
Raport: Prizonierii de la...

Trump a vorbit cu entuziasm despre un acord de liber-schimb cu Londra, insa a fost in general rece pe tema acordurilor comerciale. El retrage Statele Unite din Parteneriatul Transpacific (TPP) - un acord la care Obama a muncit din greu - si a promis sa renegocieze Acordul Comercial de Liber-Schimb Nordamerican (NAFTA) cu Canada si Mexicul.

May le-a promis britanicilor ca va cauta acorduri de liber-schimb in intreaga lume

La nivel personal, cei doi lideri n-ar putea fi mai diferiti. Trump este un om de afaceri impetuos, atras de lumina reflectoarelor, al carui cel mai apropiat aliat britanic, pana acum, a fost fostul lider al Partidului Independentei Regatului unit (Ukip) Nigel Farage.

May este fiica unui vicar dintr-un orasel care a ajuns la varful puterii prin prudenta, precautie, evitand ostentatia personala si controversa. Cea mai indrazneata trasatura a ei este slabiciunea fata de pantofi cu imprimeu de blana de leopard, scrie News.ro.

Citeste si:
Trump, găsit vinovat de abuz sexual și defăimarea jurnalistei E....
Donald Trump, găsit vinovat...

May a declarat joi ca relatia dintre Statele Unite si Regatul Unit nu este construita pe personalitati, ci pe ”interese impartasite, provocari comune”.

”Avem o relatie speciala, o relatie indelungata”, a spus premierul. ”Ea a existat in timpul multor premieri si presedinti. Eu vreau sa construiesc pe aceasta relatie. Cred ca, din conversatiile pe care le-am purtat deja cu Donald Trump, ca si el face la fel”.

”Nu ati remarcat inca? Uneori extremele se atrag”, a adaugat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.