Doua explozii au avut loc, sambata seara, in Istanbul, in apropiere de Piata Taksim si de stadionul unde se jucase meciul dintre echipa Besiktas - echipa Bursaspor.

UPDATE 12.12. 2016 Bilantul dublului atentat de sambata seara din Istanbul a crescut la cel putin 44 de morti, potrivit unui bilant furnizat de Ministerul Sanatatii. 36 dintre decedati sunt militari, iar restul civili.

UPDATE 11.37
- Bilantul victimelor a crescut la 38 de morti, dintre care 30 de ofiteri de politie, sustin autoritatile citate de BBC News.

Bilantul dublului atentat de sambata, din Istanbul, a crescut la 29 de morti si 166 de raniti, relateaza Reuters.

Doua dintre victime sunt civili, ceilalti 27 sunt ofiteri de politie, inclusiv un comandant.

Saptesprezece dintre raniti au avut nevoie de interventii chirurgicale, iar alti sase sunt la terapie intensiva.

Un fotograf Reuters a constatat ca multi politisti au fost raniti grav.

Exploziile au avut loc la distanta de 45 de secunde

Cele doua explozii au avut loc la mai putin de un minut una de cealalta, iar autoritatile vorbesc de un atac coordonat vizand fortele de ordine.

Mai intai, o masina-capcana a explodat in apropiere de stadionul Vodafone Arena, unde joaca echipa de fotbal Besiktas. Explozia a vizat locul unde se adunau ofiterii care asigurasera paza meciului Besiktas- Bursaspor.

Patruzeci si cinci de secunde mai tarziu, un kamikaze s-a detonat, in timp ce era inconjurat de politisti, in parcul Macka, din apropiere, a declarat vicepremierul Numan Kurtulmus intr-o conferinta de presa.

Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a declarat ca 10 oameni au fost retinuti in urma dovezilor obtinute din masina detonata, dar nu a oferit indicii privind cine ar putea fi in spatele atacurilor.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a descris exploziile drept un atac terorist asupra politiei si civililor. Potrivit lui, scopul atentatelor, comise la doua ore dupa incheierea unui meci de fotbal la care au luat parte mii de oameni, a fost sa maximizeze numarul de victime.

Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

Nimeni nu trebuie sa se indoiasca de faptul ca noi, ca tara si ca natiune, cu voia Domnului, vom invinge teroarea, organizatiile teroriste (…) si fortele din spatele lor”, a spus el intr-un comunicat.

Atacul nu a fost revendicat

Nimeni nu a revendicat atacul, insa exploziile au avut loc la mai putin de o saptamana dupa ce organizatia terorista Statul Islamic si-a indemnat sustinatorii sa vizeze “institutiile de securitate, militare, economice si de presa” din Turcia.

Pe de alta parte, militantii kurzi din PKK ar putea fi cei care au organizat acest atac.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat “actul ingrozitor de terorism”, in timp ce liderii europeni au transmis de asemenea mesaje de solidaritate. Statele au condamnat la randul lor atacul si au dat asigurari ca sunt alaturi de aliatul lor din NATO.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Mai multe atacuri cu bomba au afectat Turcia in ultimele luni, unele comise de PKK, iar alte de ISIS. Unul dintre cele mai sangeroase atacuri a avut loc pe 28 iunie, cand trei teroristi au comis atentate la Aeroportul Ataturk din Istanbul. 45 de persoane au fost ucise, iar 230 au fost ranite in masacru. Autoritatile turce au acuzat Statul Islamic pentru atac.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.