China a anuntat sambata dimineata lansarea unui protest diplomatic, dupa ce republicanul Donald Trump a purtat o convorbire cu presedinta taiwaneza Tsai Ing-wen, in ciuda relatiilor extrem de complicate existente intre Washington, Beijing si Taipei. Casa Alba nu recunoaste insula taiwaneza decat ca parte a ”unei singure Chine”, iar diplomatii chinezi au atras atentia asupra ”actiunii meschine” a Taiwanului, transmite Reuters.

Ministrul de Externe al Chinei a precizat ca a lansat un protest diplomatic catre ”partea relevanta americana”, pentru a cere o abordare mai grijulie fata de Taiwan, tocmai pentru a evita aparitia unor obstacole inutile in relatiile bilaterale dintre Washington si Beijing.

”Principiul unei singure natiuni chineze sta la baza relatiilor politice dintre China si Statele Unite”, a declarat diplomatul Wang Yi.

Formularea propozitiei sugereaza ca protestul diplomatic face trimite la tabara miliardarului republican Donald Tump. Insa, demnitarul chinez nu a dat mai multe detalii.

Aceasta convorbire reprezinta primul contact dintre un lider taiwanez si un presedinte ales american din ultimele patru decenii, dupa ce Jimmy Carter a renuntat in 1979 la recunoasterea diplomatica a Taiwanului, sustinand ca insula face parte din ”o singura China”.

”Presedinta Taiwanului m-a sunat astazi (n.r. vineri) pentru a ma felicita in legatura cu victoria din alegerile prezidentiale. Multumesc!”, a scris miliardarul republican pe Twitter

Un purtator de cuvant al administratiei prezidentiale taiwaneze a precizat ca cele doua parti au ajuns la un acord inainte de discutia telefonica propriu-zisa. De asemenea, echipa de tranzitie republicana a mentionat ca cei doi lideri au discutat despre relatiile economice, politice, si de securitate apropiate, care exista intre Taiwan si Statele Unite.

China considera ca insula taiwaneza reprezinta o provincie renegata si nu recunoaste independenta Taipeiului. Insa, Washingtonul reprezinta cel mai important aliat politic si singurul furnizor de arme pentru insula nerecunoscuta, in ciuda lipsei de relatii diplomatice.

Citeste si:
Ucraina: Washingtonul denunță „crime de război sistemice”. Au fost...
Ucraina: Washingtonul denunță...

Presa americana s-a declarat contrariata de convorbirea purtata de Donald Trump si Tsai Ing-wen, care pare sa ignore complet politica diplomatica complicata existenta intre Taipei si Washington, transmite News.ro.

”Interesant cum Statele Unite vand echipament militar in valoare de miliarde de dolari Taiwan, dar eu nu pot accept un apel de felicitare”, a scris miliardarul republican pe Twitter.

Acest apel are loc in contextul inrautatirii considerabile a relatiilor diplomatice dintre Taiwan si China, dupa victoria inregistrata la inceputul acestui an de Partidului Democratic Progresiv al presedintei Tsai Ing-wen.

Intre timp, presa controlata de executivul chinez a minimalizat posibilitatea unui conflict diplomatic de mare anvergura intre Beijing si Washington.

Global Times a scris ca miliardarul republican ar putea sa declanseze o criza masiva cu Beijingul daca alege sa renunte la principiul ”unei singure Chine” odata ajuns la Casa Alba. O asemenea criza l-ar impiedica pe viitorul presedinte sa-si respecte promisiunile facute in timpul campaniei electorale.

Citeste si:
China a atins un număr RECORD de infectări cu COVID-19
China a atins un număr RECORD...

”Noi nu credem ca un Trump perspicace doreste asa ceva”, se arata in editorialul Global Times.

Agentia Xinhua a scris ca miliardraul republican trebuie sa stie ca Beijingul poate reprezenta un partener cooperant, atat timp cat Washingtonul va respecta interesele de baza ale Chinei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.