Rusia s-a dedat la „crime de război sistemice" oriunde a desfăşurat trupe în Ucraina, a acuzat luni ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională, Beth Van Schaack, declarându-se încrezătoare că responsabilii ruşi vor fi în cele din urmă aduşi în faţa justiţiei.

Washingtonul denunță „crime de război sistemice”

„Există tot mai multe dovezi că această agresiune (invazia rusă) a fost însoţită de crime de război sistemice comise în toate regiunile unde au fost desfăşurate forţele ruse”, a declarat presei Beth Van Schaack, citând execuţii sumare, cazuri de tortură sau tratament inuman sau chiar deplasarea forţată a persoanelor şi copiilor.

„Când constaţi astfel de acte sistemice, inclusiv înfiinţarea unei vaste reţele de deplasări forţate, este foarte greu de imaginat că aceste crime ar fi putut fi comise fără ca responsabilitatea să fie plasată în vârful lanţului de comandă”, şi anume preşedintele rus Vladimir Putin, a spus ea.

Afirmațiile oficialului au fost făcute la puțin timp după ce Parchetul General ucrainean a anunțat luni că a găsit patru „locuri de tortură” folosite de ruși la Herson înainte de retragerea lor forțată din regiune în urmă cu peste zece zile.

Responsabila americană, care a vorbit despre un „nou Nurnberg”, după procesele liderilor naziști de după cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a arătat încrezătoare cu anchetele care se desfășoară acum, de exemplu în cadrul Cruții Penale Internaționale (CPI), ar putea conduce la puneri sub acuzare în timp util.

CPI a deschis o anchetă asupra războiului la scurt timp după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie, iar Lituania, Polonia și Ucraina au înființat, cu sprijinul agenției judiciare europene, Eurojust, o echipă europeană comună de investigare a presupuselor crime din Ucraina.

„Rămâne de văzut cât de repede pot avansa aceste diferite căi spre un proces şi multe vor depinde de accesul şi plasarea în detenţie” a persoanelor suspectate, a adăugat Beth Van Schaack.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

Cât despre înființarea unui tribunal special, cerut de Ucraina, diplomata a declarat că există „discuții în curs”, îndeosebi în cadrul Adunării Generale a ONU, dar a indicat că Statele Unite sunt mai degrabă în favoarea „instituțiilor existente” pentru a judeca eventualele crime de război ori împotriva umanității făcute în Ucraina.

Întrebată despre înregistrările video care potrivit Moscovei dovedesc că Kievul a executat mai mulţi soldaţi ruşi, ea a insistat că „legile războiului se aplică tuturor părţilor, atât statului agresor, cât şi statului care se apără”.

Dar, „când constaţi amploarea criminalităţii forţelor ruse, aceasta este uriaşă în comparaţie cu acuzaţiile împotriva forţelor ucrainene”, a mai spus diplomata americană.

Citeste si:
ISW: Iarna nu va opri înaintarea trupelor ucrainene. Care va fi...
ISW: Iarna nu va opri...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Noiembrie 2022 - 03 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.