O tentativa de lovitura de stat pare sa fi esuat in Turcia sambata, dupa ce un numar impresionant de oameni au raspuns apelului presedintelui Recep Tayyip Erdogan de a iesi in strada pentru a-l sustine, relateaza Reuters.

[UPDATE 14.15] Bilantul loviturii de stat din Turcia a fost revizuit de autoritati. Potrivit Digi24 in acest moment sunt 265 de morti si 1.440 de raniti. Totodata 2.839 de militari pucisti au fost retinuti.



[UPDATE 12.30] Premierul turc a revizuit numarul victimelor. A anuntat ca sunt 161 de morti, 1440 de raniti. Au fost retinute 2839 de persoane.



[UPDATE 11.30] Un bilant oferit publicitatii de noul sef de Stat Major al armatei turce dubleaza numarul victimelor, fata de ce informatii dispuneam pana acum. Astfel aproximativ 194 de persoane au decedat. 49 de civili, 41 de politisti si 104 pucisti.



Cel putin 90 de oameni si-au pierdut viata la Ankara si sase la Istanbul in tentativa de lovitura de stat. Alte 1.154 de persoane au fost internate dupa ce au fost ranite. Majoritatea victimelor sunt civili.

Erdogan, care se afla in vacanta la Marea Egee cand a fost lansat puciul, a zburat la Istanbul in cursul noptii si a aparut pe posturile de televiziune inconjurat de sustinatori, pe aeroportul pe care rebelii nu au reusit sa il securizeze.

Tentativa de lovitura de stat a fost “un act de tradare”, iar cei responsabili vor plati un pret greu, le-a spus el ulterior reporterilor, intr-o conferinta de presa convocata in graba. El a precizat ca au inceput deja arestari in randul ofiterilor si ca acestea vor permite o curatare a armatei.

Mai mult, el sustine ca a fost vizat de o tentativa de asasinare si a anuntat ca hotelul in care fusese cazat a fost bombardat.

Focuri de arma si explozii au zguduit atat Istanbulul, cat si Ankara, intr-o noapte haotica, dupa ce soldatii pucisti au ocupat pozitii strategice in ambele orase.

“Pare o lovitura de stat relativ bine orchestrata de o parte semnificativa a armatei, nu numai de cativa colonei. Au controlul asupra aeroportului (…). Controleaza mai multe puncte strategice din Istanbul. Tinand cont de amploarea operatiunii, este greu de crezut ca se vor opri inainte sa reuseasca”, a declarat un inalt oficial european care monitoriza situatia.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Un diplomat UE, care lua cina cu ambasadorul turc intr-o capitala europeana cand acesta a fost anuntat de evenimentele de la Ankara si Istanbul, a avertizat ca situatia este grava. “In mod clar nu este un puci de tinichea. Ambasadorul turc era clar socat si a luat lucrurile foarte in serios”, a spus diplomatul. “Indiferent cum vor arata lucrurile dimineata, va avea implicatii puternice pentru Turcia. Nu a venit din neant”, a adaugat el.

Lovitura de stat a inceput cu avioane de lupta si elicoptere care au survolat Ankara, in timp ce trupele au inceput sa inchida podurile peste Bosfor, care leaga partea europeana si cea asiatica a Istanbulului.

Reporterii Reuters au vazut un elicopter deschizand focul la Ankara. Potrivit agentiei de presa Anadolu, mai multe elicoptere militare au tras asupra sediilor serviciilor de informatii.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

In primele ore ale puciului, aeroporturile au fost inchise, iar accesul la internet si la retelele de socializare a fost restrictionat.

Erdogan a intervenit prin videotelefon la postul de televiziune CNN Turk si le-a cerut oamenilor sa iasa in strada pentru a-i apara Guvernul.

Intre timp, insa, parlamentarii se ascundeau in adaposturile din cladirea Legislativului, care era inconjurata de tancuri ce deschisesera focul. Fum putea fi vazut ridicandu-se in apropiere, au declarat martori.

Un parlamentar de opozitie a declarat ca sediul a fost lovit de trei ori si ca mai multe persoane au fost ranite.

Un comandant militar turc a anuntat ca avioane de lupta au doborat un elicopter folosit de pucisti deasupra Ankarei. Agentia de presa Anadolu, apropiata regimului, a anuntat ca 17 politisti au fost ucisi cand sediul fortelor speciale, unde se aflau, a fost bombardat.

Citeste si:
Sorin Bontea a avut primul job la 16 ani. Nu i-a fost deloc ușor:...
Sorin Bontea a avut primul...

Militarii au preluat controlul asupra televiziunii de stat, TRT, si au anuntat impunerea legii martiale si a unor restrictii de circulatie. Un moderator a citit un comunicat in care Guvernul era acuzat de erodarea democratiei si a statului de drept laic. Tara va fi condusa de un “Consiliu pentru Pace”, care va asigura siguranta populatiei, se adauga in comunicat.

La scurt timp dupa aceea, TRT si-a suspendat emisia. Aceasta a fost reluata dupa cateva ore, cand manifestanti i-au dat afara pe militari. Jurnalistii au povestit apoi ca au fost tinuti ostatici.

Intre timp, jurnalistii Reuters au vazut circa 30 de militari rebeli predandu-se, dupa ce au fost inconjurati de politisti inarmati, in piata Taksim din centrul Istanbulului. Ei au fost luati in dube ale politiei, in timp ce avioane de lupta survolau zona la altitudine joasa. Zgomotul provocat de ele, similar unor explozii, a zguduit cladirile din jur si a dus la spargerea mai multor geamuri.

Citeste si:
Alexandra Stan, ajutor pentru victimele cutremurelor din Turcia:...
Alexandra Stan, ajutor pentru...

Pe masura ce orele au trecut, sortii de izbanda ai loviturii de stau au inceput sa scada. Oamenii au sfidat ordinele de a sta in case si s-au strans in principalele piete din Istanbul si Ankara, fluturand drapele si cantand.

„Avem un premier, avem un comandant suprem, nu vom permite ca tara sa degenereze”, a strigat un barbat, in timp ce grupuri de sustinatori ai Guvernului s-au catarat pe un tanc aflat in zona.

Erdogan si alti oficiali i-au acuzat pe sustinatorii clericului de opozitie Fethullah Gulen, din Statele Unite, desi gruparea acestuia a condamnat-o.

Alianta pentru Valori Impartasite (AfSV), o grupare non-profit cu legaturi cu clericul de opozitie Gulen, a dat publicitatii un comunicat prin care a condamnat tentativa de lovitur de stat. “Condamnam orice interventie a armatei in politica interna a Turciei”, se arata in comunicat.

Statele Unite si-au declarat sustinerea ferma fata de Guvernul lui Erdogan. Secretarul de stat a anuntat ca a discutat cu omologul sau turc si a subliniat “sustinerea absoluta fata de Guvernul turc ales democratic, civil, si ata de institutiile democratice”.

Mesaje similare au venit din partea presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, al secretarului general al NATO si al secretarului general al ONU.

O indepartare de la putere a lui Erdogan, care conduce Turcia din 2003, ar fi marcat una dintre cele mai mari schimbari din Orientul Mijlociu din ultimii ani, transformand unul dintre cei mai importanti aliati americani intr-o zona de risc, in conditiile in care razboiul din Siria se afla la granitele sale.

Chiar si esuata, simpla tentativa de lovitura de stat ar putea destabiliza aceasta tara cruciala pentru securitatea in regiune, comenteaza Reuters.

Turcia, stat membru NATO cu a doua armata ca marime din Alianta, este unul dintre cei mai importanti aliati ai Statelor Unite in lupta impotriva Statului Islamic, care controleaza teritorii importante in Siria si Irak.

Pentagonul a precizat ca operatiunile impotriva ISIS lansate de la baza aeriana turca Incirlik nu au fost afectate de evenimente.

Turcia este, de asemenea, unul dintre principalii sustinatori ai presedintelui sirian Bashar al-Assad. In aceste conditii, focuri de arma de bucurie au izbucnit la Damasc, dupa ce s-a aflat de lovitura de stat. Oamenii au iesit pe strazi pentru a sarbatori.

Material realizat cu sprijinul NEWS.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.