Avionul de razboi doborat marti de aviatia turca la granita dintre Turcia si Siria ar apartine Rusiei, relateaza BBC NewsOnline.

[Update]

Turcia a confirmat ca avioanele sale de vanatoare au doborat marti un avion de razboi rus, care i-ar fi incalcat spatiul aerian si a ignorat avertismentele repetate, in timp ce Rusia sustine ca aeronava sa a zburat numai deasupra teritoriului sirian, relateaza Associated Press in pagina online.

"Analizam circumstantele prabusirii avionulu rus", a anuntat Ministerul rus al Apararii, care a vrut "sa sublinieze ca avionul s-a aflat deasupra teritoriului sirian tot timpul zborului".

Rusia a precizat ca avionul de tip Su-24 a fost doborat de focuri de artilerie, in timp ce Turcia a afirmat ca avioanele sale F-16 au deschis focul asupra aeronavei ruse, dupa ce a ignorat cateva avertismente. Ministerul rus al Apararii a adaugat ca cei doi piloti s-au catapultat, dar a adaugat ca Moscova nu este in contact cu ei.

Inregistrarile video publicate de presa arata un avion de razboi cuprins de flacari care se prabuseste pe un deal si doi membri ai echipajului care se parasuteaza.

Agentia turca de presa Dogan a relatat ca doua elicoptere ruse, care zburau la joasa altitudine in regiunea turkmena Bayirbucak, ii cautau pe cei doi piloti.

Potrivit unui comunicat al armatei turce, avionul a patruns in spatiul aerian turc in zona orasului Yaylidag, din provincia Hatay, si a fost avertizat de zece ori in decurs de cinci minute.

Vinerea trecuta, Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus, cerandu-i ca Rusia sa inceteze operatiunile in Siria impotriva satelor turkmene. Ankara a precizat ca actiunile ruse "nu constituie o lupta impotriva terorismului", ci bombardarea civililor. Ambasadorul Andrei Karlov a fost avertizat in timpul intrevederii ca operatiunile ruse ar putea avea consecinte grave, sublinia ministerul.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Trupele siriene sunt in ofensiva in zona controlata de cateva grupari insurgente, inclusiv aripa Al-Qaida in Siria, Frontul al-Nusra, si de Divizia a 2-a de Coasta, formata din luptatori turkmeni locali.

Rami Abdurrahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a declarat ca avionul s-a prabusit in regiunea muntilor turkmeni, in provincia Latakia.

Regiunea muntilor turkmeni a fost vizata in ultimele zile de o ofensiva a fortelor guvernamentale siriene, sustinute de raidurile aeriene ruse.

Luna trecuta, avioane turce de razboi au doborat o drona neidentificata despre care au spus ca a incalcat spatiul aerian al Turciei.

In urma unor acuzatii anterioare privind intruziunile Rusiei in spatiul aerian turc, Comandamentul European al SUA a trimis pe 6 noiembrie sase avioane de vanatoare ale Fortelor Aeriene americane, de la baza lor din Marea Britanie, la baza aeriana turca Incirlik, pentru a ajuta Turcia, stat membru NATO, sa-si securizeze spatiul aerian.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Cu o zi inainte, Consiliul Nord-Atlantic al NATO a avertizat Moscova ca se expune unui "pericol extrem" trimitand avioane in spatiul aerian turc.


Turcia a anuntat marti ca avioanele sale de vanatoare au doborat un avion de razboi care incalca spatiul aerian turc, acesta prabusindu-se in Siria, in apropierea frontierei turce. Potrivit sursei citate, in acel moment nu se stia carui stat apartine avionul doborat. Un oficial militar turc a declarat ca aeronava a fost avertizata inainte de a fi doborata.

Ulterior, Ministerul rus al Apararii, citat de agentia Interfax, a anuntat ca un avion rus de tip SU-24 s-a prabusit in nordul Siriei, "probabil din cauza bombardamentelor de la sol".

Ministerul a precizat ca avionul Suhoi SU-24 prabusit in Siria a zburat tot timpul deasupra teritoriului sirian. Cei doi piloti s-au catapultat, dar soarta lor este deocamdata necunoscuta, a adaugat Ministerul rus al Apararii.

Citeste si:
Atacuri cu drone la graniță: alertă în Galați și Tulcea. MApN...
Atacuri cu drone la graniță:...

Anterior, un reporter al postului de televiziune CNN Turk, care cita surse locale, afirma ca doua elicoptere survolau zona pentru a-i salva pe piloti, dar operatiunea era riscanta intrucat la sol aveau loc confruntari. Ulterior, sursele citate de reporterul CNN Turk au precizat ca unul dintre cei doi piloti ar fi fost capturat de turkmeni.

Avioane de razboi ruse si siriene actioneaza in zona respectiva, pentru a sustine fortele regimului Bashar al-Assad in lupta impotriva militantilor turkmeni, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.