Purtatorul de cuvant al Guvernului japonez a exprimat marti "ingrijorari mari" din partea autoritatilor de la Tokyo fata de evenimentele din Thailanda, o tara in care Japonia investeste masiv si in care armata a decretat legea martiala.

"Avem ingrijorari mari fata de situatia din Thailanda", a declarat Yoshihide Suga pentru presa. "Indemnam inca o data toate partile vizate sa actioneze cu retinere si fara sa recurga la violenta".

"Speram ca diferentele intre parti sa fie solutionate pasnic si democratic", a adaugat purtatorul de cuvant.

Japonia este unul dintre principalii investitoti in Thailanda, o economie-pivot in randul tarilor din Asia de Sud-Est aflate in plina dezvoltare. Tokyo este cu atat mai interesata de aceasta regiune, cu cat ea ii permite sa-si alimenteze propria crestere economica fara sa recurga la China, cu care Japonia intretine relatii dificile.

In 2013, firme nipone au investit in mod direct 290,5 miliarde de bahti thailandezi (6,5 miliarde de euro) in aceasta tara, potrivit Organizatiei pentru Comert Exterior al Japoniei (JETRO). Peste 3.900 de societati japoneze sunt active in Thailanda, potrivit unui raport intocmit de catre centrul de Cercetare Teikoku Databank publicat in februarie.

Constructorii de automobile japonezi sunt prezenti in forta. Primul dintre ei, Toyota, a produs aproape 850.000 de vehicule in aceasta tara, in 2013, in trei uzine de asamblare. Contactat de AFP la Tokyo, un purtator de cuvant al grupului a declarat marti ca lucrul a "inceput ca de obicei in toate uzinele Toyota" din Thailanda, marti dimineata, fara sa vrea sa formuleze alte comentarii despre situatie.

La al doilea constructor japonez, Nissan, la care grupul francez Renault este principalul actionar, un purtator de cuvant a declarat ca Grupul "studiaza situatia". Nissan dispune de o uzina de asamblare operationala in Thailanda si de alta de constructie, care urmeaza sa porneasca anul acesta.

Un purtator de cuvant al Honda a subliniat ca grupul se informeaza. Acesta dispune de o uzina de asamblare, in functiune. Constructia unei a doua uzine a inceput in iulie, in provincia Prachinburi (est), cu obiectivul de a incepe operatiuni in aprilie 2015.

Citeste si:
Theo Rose a dat de probleme în vacanța din Thailanda: „Nu vă...
Theo Rose a dat de probleme...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.