Barack Obama spune ca sustine Ucraina, primindu-l pe premierul Arseni Iateniuk la Casa Alba si adresandu-i un avertisment lui Vladimir Putin.

Arseni Iateniuk este asteptat joi la sediul ONU, la New York, unde urmeaza sa sutina un discurs, intr-o sesiune publica a Consiliului de Securitate, incepand de la ora 19.00 GMT (21.00, ora Romaniei), dupa ce s-a intalnit miercuri la Washington cu presedintele american, directoarea FMI Christine Lagarde si congresmeni.

"Vom continua sa spunem Guvernului rus ca, in cazul in care continua pe drumul actual (...) vom fi obligati sa impunem un pret pentru incalcarile dreptului international de catre Rusia in Ucraina", a declarat Obama, citat de MEDIAFAX dupa ce l-a primit la Iateniuk in Biroul Oval, o onoare rezervata sefilor de stat si de guverne straini, in contextul in care Moscova respinge legitimitatea Guvernului de la Kiev.

Insa, cu patru zile inainte de o consultare asupra viitorului peninsulei in care locuiesc doua milioane de persoane, inclusiv minoritati tatara si ucrainofona, nimic nu pare in masura sa impiedice intrarea acesteia sub tutela rusa.

Crimeea este in prezent aproape rupta de restul Ucrainei, fortele ruse controland puncte strategice. Totul este aranjat pentru o secesiune rapida. "Premierul" din Crimeea Serghii Aksionov s-a autoproclamat "sef al armatelor", iar cele doua milioane de locuitori din peninsula, majoritar rusofoni, au acces exclusiv la posturi de televiziune rusesti. Persoane in uniforma perchezitioneaza orice calator soseste la Simferopol din nord, iar in oras pot ateriza doar curse de la Moscova.

"Ne vom bate pentru libertatea noastra"

"Ne vom bate pentru libertatea noastra, pentru independenta noastra, pentru suveranitatea noastra. Si nu vom abandona niciodata", a declarat Iateniuk, in engleza, in Biroul Oval.

"Ucraina face parte din lumea occidentala si va ramane" astfel, a asigurat el, in contextul in care criza actuala a fost declansata de refuzul fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici de a aproba o apropiere de Uniunea Europeana (UE).

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Iateniuk a mai dat asigurari ca tara sa va ramane un "bun prieten si partener al Rusiei", chiar daca va stabili legaturi mai puternice cu Europa occidentala. Premierul interimar ucrainean, primit anterior de catre secretarul de Stat John kerry la sediul Departamentului de Stat, s-a lansat intr-o pledoarie la iesirea de la Casa Alba, in fata camerelor de luat vederi.

Reluand elemente ale unui celebru discurs sustinut de catre Ronald Reagan la Berlin, adresat fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, Iateniuk l-a indemnat pe presedintele rus Vladimir Putin sa "doboare acest zid, acest zid de razboi, acest zid de intimidare si de agresiune militara. Sa stam de vorba".

Declaratii pentru AFP ale presedintelui interimar ucrainean Oleksandr Turcinov par sa confirme insa ca Kievul s-a resemnmat cu ideea abandonarii Crimeei pe mana Rusiei si ca este ingrijorat de-acum in privinta unei eventuale patrunderi pe la frontiera de est, o regiune in care locuiesc numerosi ucraineni de origine rusa.

Citeste si:
Dana Roba, întâlnire de coșmar cu Daniel Balaciu în instanță: „Îmi...
Dana Roba, întâlnire de...

"Nu putem sa ne angajam intr-o operatiune militara in Crimeea, pentru ca am lasa descoperita frontiera de est, iar Ucraina nu ar mai fi protejata, militarii rusi conteaza pe acest lucru", a declarat pentru AFP Turcinov, comandantul suprem al fortelor armate ucrainene.

"La frontiera de est a Ucrainei sunt concentrate importante unitati de blindate", a adaugat el.

In acest sens, Rusia a autorizat Ucraina sa efectueze un zbor de observatie in spatiul sau aerian, pentru a se asigura ca nu are loc nicio manevra militara a fortelor ruse care sa ameninte securitatea Ucrainei, a anuntat adjunctul ministrului rus al Apararii, citat de agentia Itar-Tass.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.