Fostul premier israelian Ariel Sharon a decedat sambata, la varsta de 85 de ani, relateaza presa israeliana. Sharon a fost victima unui atac cerebral la 4 ianuarie 2006, starea de sanatate a fostului pilon al dreptei israeliene agravandu-se brusc in urma unei interventii chirurgicale.

Starea de sanatate a fostului premier israelian Ariel Sharon continuase sa se deterioreze in ultimele zile, fiind critica.

Ariel Sharon, in varsta de 85 de ani, aflat in coma dupa un atac cerebral suferit pe 4 ianuarie 2006, era in stare foarte grava din 1 ianuarie 2014.

Sharon a decedat in Clinica Chaim Sheba din Tel Hashomer, in apropiere de Tel Aviv, transmite MEDIAFAX.

Ariel Sharon, care a fost in coma opt ani, a fost un barbat care avea un plan grandios, acela de a fixa frontierele Israelului si care ar fi putut influenta conflictul israeliano-palestinian daca si-ar fi putut duce mandatul la bun sfarsit, relateaza AFP.

Spitalul Tel Hashomer, situat in apropiere de Tel-Aviv, anunta pe 2 ianuarie 2014 ca mai multe organe vitale au incetat sa ii mai functioneze normal.

Nascut la 27 februarie 1928 in Palestina aflata sub mandat britanic, Ariel Sharon a fost bratul drept al fondatorului istoric al dreptei nationaliste, Menahem Begin, preluand puterea in 1977 si revolutionand peisajul politic israelian.

Sharon a ordonat evacuarea Fasiei Gaza in 2005, dupa 38 de ani de ocupatie, in timp ce nimeni inaintea lui nu a indraznit sa se atinga de colonii.

Anterior, el a fost campionul colonizarii. Dar, mai tarziu, a ajuns la concluzia ca Israelul trebuie sa renunte la pastrarea tuturor teritoriilor cucerite in timpul razboiului din iunie 1967 daca vrea sa ramana un stat "evreu democratic".

Unele dintre actiunile sale au generat ura palestinienilor, oprobiul comunitatii internationale si critici vehemente in Israel. Dar retragerea din Fasia Gaza i-a adus laude.

Inaintea acestei decizii, el a fost un lider militar implacabil.

La indemnul sau, in timp ce era ministru al Apararii, Israelul se implica in 1982 intr-o interminabila si dezastruoasa invazie a Libanului ce urmarea sa il alunge din aceasta tara pe Yasser Arafat, liderul istoric al palestinienilor.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

O comisie de ancheta oficiala va conchide ca el este responsabil pentru ca nu a prevazut si nu a impiedicat masacrele din taberele de refugiati palestinieni din Sabra si Shatila din septembrie 1982, comise de o militie crestina aliata Israelului. El este constrans sa demisioneze.

Impulsiv, razboinic si cu un umor acid, el a inchis usa, in noiembrie 2005, Likud, unde era contestat pentru crearea partidului de centru Kadima si pentru ca planuia alte retrageri din Cisiordania.

Nascut din parinti originari din Belarus, Ariel Sharon a demonstrat de-a lungul carierei sale in armata, unde a intrat la varsta de 17 ani si a fost de doua ranit, un gust pronuntat pentru metodele expeditive.

Si nu numai datorita fizicului sau impozant a fost supranumit "buldozerul".

Aflat la conducerea unitatii 101 de comando, apoi a unei unitati de parasutisti, el a lansat operatiuni punitive, dintre care cea mai sangeroasa s-a soldat in 1953 cu moartea a circa 60 de civili in orasul palestinian Kibya.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

In 1969, acest adept al fortei sparge pentru mai multi ani rezistenta palestiniana la Gaza prin operatiuni de comando.

In timpul razboiului din octombrie 1973, el isi demonstreaza din nou capacitatile militare trecand canalul Suez si incercuind armata egipteana printr-o manevra indrazneata.

La 28 septembrie 2000, vizita sa pe esplanada moscheilor din Ierusalimul de Est, al treilea loc sfant al islamului, pune gaz pe foc. A doua intifida izbucneste in ziua urmatoare.

Dar Sharon nu vede in aceasta decat una dintre intamplarile unui "razboi de 100 de ani" impotriva sionismului si Israelului. Promitand sa zdrobeasca revolta palestiniana, el este ales triumfal in functia de premier la 6 februarie 2001, apoi reales la 28 ianuarie 2003.

El voia o separare de palestinieni, potrivit conditiilor fixate de Israel. Aceasta era misiunea istorica pe care spera sa o indeplineasca el.

Citeste si:
Un elev de 11 ani a fost gasit in coma in toaleta scolii
Un elev de 11 ani a fost...

Dar de la atacul cerebral suferit, fostul om puternic al Israelului a cazut putin cate putin in uitare, vegheat de familie pe patul de spital. Numele sau nu mai apare decat rar in presa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.