Religia organizata mai are mai putin de 30 de ani de existenta, sustine biopsihologul Nigel Barber.

Nigel Barber este autorul cartii “De ce ateismul va inlocui religia”, studiu bazat pe cercetarea credintelor din 137 de tari, scrie Daily Mail.

Potrivit psihologului, pana in anul 2041, religia practic va disparea, credinta urmand sa fie inlocuita cu alte interese care se vor potrivi mai bine cu noul profil arogant al fiintei umane.

El spune ca in tarile mai dezvoltate creste numarul ateilor. In timp, credinciosii vor deveni o minoritate, ateii vor forma majoritatea, iar aceasta transformare va avea loc in jurul anului 2041, in cele mai multe tari. Cartea lui Barber desfiinteaza teoria conform careia grupurile religioase domina grupurile fara credinta pentru ca sunt predispuse la a avea mai multi copii.

"Sunt zgomotoase aceste grupuri religioase dar vor deveni minoritati marginalizate in viitor, pe masura ce prosperitatea globala va creste si stilul de viata se va imbunatati", argumenteaza Barber.

Ateii au ajuns al treilea grup ca marime in lume, dupa crestini si musulmani

Femeile vor deveni din ce in ce mai integrate in lumea profesionala si nu va mai exista dorinta de a avea copii, indiferent daca sunt religioase sau atee.

Pe masura ce creste bunastarea materiala a locuitorilor unei tari, scade numarul persoanelor religioase, scrie Daily Mail. Siguranta materiala va da oamenilor increderea de care au nevoie, in schimbul ajutorului cerut de multe ori fortelor supranaturale.

Si educatia va contribui la scaderea influentei religiei, crede Barber. El da ca exemplu tari prospere, unde cei mai multi locuitori sunt atei, precum Japonia si Suedia.

Se intampla ca aceste doua tari sa aiba rate ale natalitatii foarte mici:
Japonia: 1,39 nasteri / femeie
Suedia: 1,6 nasteri / femeie

Recensamant 2011: 86% din romani sunt ortodocsi, 0,2% sunt atei

Citeste si:
Religia ar putea deveni materie opțională la BAC. Cum a reacționat...
Religia ar putea deveni...

"Religia a evoluat pentru a ajuta stramosii nostri sa faca fata anxietatii si necunoscutului. Credinta in supranatural este in declin in mod universal pentru oamenii au ajuns sa traiasca decent si sa fie siguri in privinta sanatatii si finantelor lor. Piata pentru religia organizata este in scadere si datorita substitutelor moderne precum competitiile sportive si divertismentul. Pana si Facebook ucide religia pentru ca furnizeaza raspunsuri pentru anxietati narcisiste pentru care religia nu are raspuns", se arata in descrierea cartii lui Barber.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.