Guvernul a votat o Ordonanta de Urgenta prin care toate pariurile, indiferent de valoarea lor, sunt impozitate cu 20% * Lozurile Loteriei Romane care au castigul egal cu contravaloarea lor, ii baga pe castigatori in pierdere

Anul 2004 a fost unul foarte bun pentru casele de pariuri din Romania care au avut surpriza sa constate ca piata pariurilor sportive s-a dezvoltat considerabil, cu mult peste previziunile lor. Entuziasmul romanilor si interesul lor pentru pariurile sportive nu au scapat ochiului vigilent al Ministerului Finantelor, care a hotarat ca de la inceputul acestui an sa schimbe modalitatea de impozitare a castigurilor. Practic, Ordonanta de Urgenta votata de Guvernul Nastase anul trecut prevedea renuntarea la plafonul de 7.600.000 de lei peste care se impozitau castigurile din pariuri si aplicarea cotei de impozitare de 20% la orice castig de la primul leu al acestuia. Intentia finantistilor a fost clara: cresterea veniturilor de la buget, dar reprezentantii caselor de pariuri sunt de alta parere.

La ora actuala, piata pariurilor sportive din Romania este disputata de 3-4 firme de pariuri private, pe de o parte, si de Loteria Romana, pe de alta parte. Potrivit Elenei Tucan, PR Manager la Stanleybet, aceasta ordonanta a fost data cu un scop clar: "ingroparea caselor de pariuri". "Este greu de spus in acest moment cat de mult ne va afecta pe noi aceasta ordonanta de urgenta, pentru ca pariurile au fost intr-un fel de vacanta competitionala, dar va asigur ca cel mai mult va pierde statul. Aceasta pentru ca respectiva ordonanta loveste in pariori care, dupa atatea si-atatea piedici pe care le pune statul, vor renunta sa mai parieze sau se vor indrepta spre pariurile on-line. Sunt absolut convinsa ca statul nu va strange mai multi bani pentru ca este de asteptat ca valoarea incasarilor sa scada.

Noi am incercat sa ii convingem pe cei din Ministerul Finantelor sa revina la vechiul sistem de impozitare, dar pana in acest moment nu am ajuns la nici o intelegere". La fel de nemultumiti sunt si cei de la Loteria Romana care, la sfarsitul anului trecut, si-a facut o intrare in forta pe piata pariurilor in cota fixa. Desi sunt multumiti de felul in care au reusit sa-si faca loc pe piata in aceste trei luni de activitate, cei din Loteria Romana sunt nemultumiti de felul in care Ordonanta de Urgenta afecteaza castigurile mici si in special pe cele de tip instant. Nimeni nu crede ca statul roman va strange mai multi bani de pe urma pariurilor dupa schimbarea modalitatii de impozitare, iar cei de la Loterie au mari probleme cu lozurile. Astfel, potrivit ordonantei de urgenta, toate castigurile, chiar si cele din lozuri, trebuie impozitate, iar acest lucru ii face sa sufere pe cei de la Loterie. Aceasta pentru ca multe castiguri la lozuri sunt egale cu contravaloarea lozului, ceea ce inseamna ca dupa impozitarea clientul ajunge sa castige mai putin decat a platit pe loz.

In plus, statul roman pierde si el pentru ca majoritatea acestor castiguri mici erau de obicei reinvestite, iar bugetul castiga mai mult prin impozitarea veniturilor Loteriei. Acum este de asteptat ca oamenii sa nu mai joace atat de mult la pariuri sportive sau sa cumpere lozuri. Mai mult, cei din Loteria Romana, companie de stat care retine impozitul si-l varsa automat catre buget, cred ca statul roman nu va fi in stare sa colecteze impozitele de la casele de pariuri private si pana la urma se va reveni la vechea grila de impozitare care aducea, totusi, venituri considerabile. In fine, pentru ca paleta nemultumirilor sa fie completa, casele de pariuri, atat cele private, cat si Loteria Romana, sunt nemultumite de politica Ministerului de Finante care, desi s-a grabit sa impoziteze la sange pariurile sportive, nu a luat nici o masura similara in privinta promotiilor comerciale cu premii care depasesc, in multe cazuri, castigurile din pariuri sportive si, cu toate acestea, nu sunt impozitate la fel.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.