Acest lucru a fost sustinut in anii '30 de un profesor din tara sud-americana, inventator in 1918 al "Balonului", un sport asemanator cu prima versiune a jocului al carui Campionat Mondial a inceput joi in Suedia.
Totul incepe la 25 august 1918. Pe un teren de fotbal din Montevideo, Antonio Valeta, incercand ca creeze un sport colectiv nonviolent, organizeaza primul meci al Balonului, sport jucat cu mana si fara contact, cu doua echipe de 11 jucatori, scrie MEDIAFAX.
  • Un an mai tarziu, in Germania, profesorul Karl Schelenz lanseaza "feldhandball", care se joaca tot in 11, cu mana, pe un teren de fotbal si este considerat principalul precursor al handbalului modern in 7. Cand regulamentul acestui sport apare in Uruguay, in 1926, deoarece se cerea integrarea in programul Jocurilor Olimpice de la Amsterdam din 1928, in tara sud-americana se instaleaza stupoare, scrie AFP.

"Noi credem, la fel ca si domnul Valeta, ca este vorba de un plagiat, deoarece o astfel de coincidenta este de negandit", scrie Diario de la Plata, in 1926.
  • Potrivit sportscomet.com, uruguayenii cred ca marinarii germani au asistat si chiar au participat la primele meciuri ale Balonului in 1918 si au dus acest sport in Europa.

"Este sigur ca 1918 exista o nava germana la Montevideo. Insa in acea vreme, Karl Schelenz nu a venit niciodata in Uruguay si nu era marinar. Aceasta versiune a servit pentru a se oferi o explicatie rezonabila in privinta unei chestiuni care nu putea fi inteleasa la acea vreme", explica Adriana Suburu, autoarea cartii "Balonul, sport national uruguayan".

"A fost un sincronism istoric. Cele doua sporturi s-au nascut dintr-o structura similara, fotbalul, dar cu obiective diferite: in Germania s-a creat pentru a concura fotbalul englez, iar aici pentru a lupta impotriva violentei din fotbal", adauga Suburu.
  • Valeta incearca sa apere Balonul pe langa federatia internationala, insa in 1936, dupa Jocurile Olimpice de la Berlin, unde handbalul in 11 si-a facut prima oara aparitia, el adopta aceleasi reguli germane, sustine Suburu.
  • La finele anului 1941, Balonul, jucat doar in Uruguay si Argentina, dispare, cu putin timp inainte de inventatorul sau, mort in 1945.
  • Daca handbalul, nascut din cenusa acestui sport din cele doua tari, a cunoscut dezvoltarea in Argentina, calificata pentru Mondialul din Suedia, in schimb a ramas anecdotic in Uruguay, o micuta tara de 3,5 milioane de locuitori.
  • Federatia a fost infiintata abia in 1982 si dispune de mijloace limitate: anul trecut, selectionata feminina under-18 a fost nevoita sa "cerseasca" pe strazile din Montevideo pentru a putea strange fondurile necesare participarii la Mondialul din Republica Dominicana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.