Turul Frantei e pe terminate. Chiar daca sosirea pe Champs-Elys?es e programata abia duminica, etapele decisive in „Marea Bucla“ s-au evaporat sub ritmul exploziv al celui mai bun ciclist al tuturor timpurilor, nimeni altul decat americanul Lance Armstrong (foto). Mai mult ca sigur, duminica, la Paris, texanul va primi cel de-al saptelea trofeu consecutiv si se va retrage. De la anul, Turul va fi restituit pamantenilor. „Le Tour de Lance“ va redeveni „Le Tour de France“ dupa sapte ani, anii vacilor grase pentru american.

Singurul care il mai poate invinge pe Lance e Lance. Sau o mostra a celui mai crunt ghinion cunoscut omului. Texanul "Legstrong" a gestionat si anul acesta dupa propriile toane "Marea Bucla", intruchipand in fiecare etapa imaginea calmului imperial al celui constient de inferioritatea asa-numitilor "challengers". Si nu a fost nicidecum un Lance in cele mai bune zile ale sale, ci unul pragmatic, eficient, care a atacat unde trebuia si a contracarat fara nici o infinitezimala problema cand cineva a trait utopia ca-l poate uzurpa pe rege.

Cel mai elocvent moment pentru ilustrarea fortei texanului a avut loc duminica, pe cea mai dificila etapa de munte a Turului in Pirinei, de la Lezat la Saint Lary Soulan. Nu mai putin de cinci catarari de categoria I si una de categorie speciala, cea de final de etapa. Un grup de evadati, intre care si coechipierul lui Armstrong de la Discovery Channel, George Hincapie, aveau neverosimilul ecart de 18 minute inaintea ultimelor doua catarari. Avansul a inceput sa intre la apa in momentul in care Ivan Basso l-a atacat pe Armstrong.

Texanul a ezitat cateva secunde pentru a savura umorul situatiei si din cateva pedale l-a anihilat pe italian. Jan Ulrich, fumegand si ruland ca o locomotiva de epoca, a revenit langa cei doi in conditiile scaderii ritmului dupa atacul esuat. Pe coborare, nimic notabil. Avansul fata de evadati e de aproximativ 7 minute. In primii kilometri ai celor zece de pe ultima catarare, cea de categorie speciala, Basso a simtit furnicatura si a atacat fie ce-o fi. Texanul a suras si a zburdat dupa el. Si s-au dus reciproc in trena pana la final.

Ulrich a trebuit sa fie remorcat de sublocotenentul Oscar Sevilla, care a scazut ritmul pentru a-l duce pe suferindul german pana la final. De-altfel Ulrich a demonstrat ca este cel mai constient de superioritatea americanului si a ales varianta de bun-simt a locului secund. Pe care e probabil sa-l piarda in fata mult mai proaspatului Basso. Singurul loc in care a atacat cu adevarat a fost sambata, in etapa terminata la Ax 3 Domaines, insa a fost reperat si distrus pe final de ritmul americanului. Ulrich este actualmente pe locul 4 la general, la aproape doua minute de Rassmusen, ocupantul locului 3.

Aceste minute sunt usor recuperabile in contratimpul de sambata, in penultima etapa. Fata de ocupantul pozitiei secunde, Ivan Basso, germanul are de recuperat un ecart de 3 minute si jumatate. Tragic e ca Ulrich nu este cu mult mai bun la contratimp decat Basso, deci ii va fi greu sa recupereze acest deficit. Basso pare cel mai aproape de locul doi si va fi, probabil, in editia urmatoare mostenitorul imperiului Armstrong.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.