Sport 31 Iulie 2009 12:35
Patronul CFR Cluj a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru infractiunea de sprijinire a unui grup infractional organizat si santaj in legatura cu activitatea trustului Gazeta.
Potrivit unui comunicat DIICOT, in perioada 2004-2006, patronul CFR Cluj a sustinut financiar un grup infractional, condus de Man Liviu Aurel, prin finantarea, sub diverse forme, a publicatilor apartinand trustului Gazeta, cunoscand componenta grupului si modul de operare, si a folosit publicatiile acestuia in interes personal sau al societatilor sale, orchestrand santajul exercitat de catre membrii grupului, respectiv pentru a determina societatile concurente sa faca sau sa nu faca anumite activitati, sa renunte la participarea la licitatii sau sa incheie contracte in scopul de a obtine foloase materiale in scop ilicit.

In plus, in perioada ianuarie - noiembrie 2006, acesta a determinat o campanie denigratoare prin intermediul publicatiilor trustului Gazeta la adresa lui Iulian Dascalu, reprezentantul Iulius Grup Iasi, pe care a si constrans-o prin amenintari sa-i cedeze, pentru suma derizorie de 10.000 euro, o suprafata de teren de 13.974 m2 situata in municipiul Cluj-Napoca, a carei valoare de circulatie era de 400.000 euro.

Mai precis, in perioada 2004-2006, Paszkany a virat societatilor lui Man Liviu Aurel diverse sume de bani, sub pretextul finantarii ziarului, pentru infiintarea de noi publicatii. De asemenea, i-a inchiriat la preturi modice mai multe birouri pentru a asigura spatiul necesar desfasurarii activitatii trustului de presa.

Din probele administrate la dosarul cauzei rezulta ca inculpatul a finantat deschiderea ziarului “Gazeta de Bucuresti”, discutiile purtate in mediul jurnalistic avansand suma de aproximativ 200.000 – 300.000 euro.

Pe parcursul anchetei penale, mai multi martori au declarat ca era de notorietate in mediul jurnalistic faptul ca patronul CFR Cluj finanta publicatiile “Trustului Gazeta” pentru a se folosi de acestea in promovarea afacerilor sale si compromiterea celor care ii faceau concurenta prin declansarea unor campanii de presa tendentioase si negative impotriva acestora.

Procurorii DIICOT precizeaza ca sprijinirea financiara si logistica a grupului a fost facuta de Paszkany in mod interesat, pentru a-si proteja imaginea sa si a firmelor pe care le conducea. Pe de alta parte, in situatiile in care interesele personale sau ale societatilor sale o cereau, el a folosit, cu ajutorul lui Man Liviu, toate publicatiile trustului in scopul crearii unei imagini negative, tendentioase asupra unor persoane fizice sau juridice cu interese contrare acestuia.

Oricum, in ianuarie 2007s-a dispus trimiterea in judecata a lui Man Liviu Aurel, Grama Aurelian, Parcalab Calin Dan, Muresan Aurel, Vidican Dorel Alexandru, Cocut Anca Elena, Avarvarei Adrian si Onac Memoranda Suppllexa. Prin actul de sesizare a instantei s-a retinut ca, in cursul anului 2002, Man Liviu Aurel, Grama si Parcalab au infiintat saptamanalele “Gazeta de Cluj”, “Ziarul de Mures” si, respectiv, “Gazeta de Maramures”. Sumele necesare editarii si publicarii fiecaruia dintre aceste ziare, de circa 20.000 de lei pe luna au fost atrase, in principal, prin incheierea unor contracte de publicitate. Unele dintre contracte au fost incheiate prin santajarea unor persoane vatamate.

In anul 2004, precizeaza procurorii, Liviu Man, Aurelian Grama si Calin Dan Parcalab au pus bazele unui grup infractional organizat, in scopul obtinerii, prin santaj, a unor contracte de publicitate.

In concluzie, arata DIICOT, sprijinirea grupului infractional s-a realizat de catre Paszkany prin finantarea, sub diverse forme, a publicatiilor apartinand trustului Gazeta si prin asigurarea spatiului necesar desfasurarii activitatii editoriale.

De asemenea, Arpad Paszkany, va fi cercetat de procurori si pentru spalare de bani, instigare la fals si uz de fals.

Dosarul lui Paszkany a fost inaintat Tribunalului Cluj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.