Hotararea Curtii Constitutionale privind referendumul din 29 iulie a fost publicata, luni seara, in Monitorul Oficial, iar presedintele Traian Basescu se poate reintoarce la Palatul Cotroceni, pentru reluarea mandatului, relateaza MEDIAFAX.

Hotararea 6 din 21 august a Curtii Constitutionale privind organizarea referendumului si rezultatele acestuia a fost publicata dupa aproximativ trei ore de la citirea actului in Parlament.
Hotararea a fost citita in fata plenului reunit, luni, de catre judecatorul Stefan Minea.

Parlamentarii USL au iesit din sala la momentul citirii documentului, desi acestia venisera la plen pentru a asigura cvorumul.

Curtea Constitutionala a transat in 21 august problema referendumului, dupa revenirea asupra unor termene prevazute anterior - 12 septembrie si 31 august. Judecatorii CC Ion Predescu, Acsinte Gaspar si Tudorel Toader, care au facut opinie separata la hotararea de invalidare a referendumului din 29 iulie, si-au argumentat dezacordul prin faptul ca decizia a fost luata in baza "eratei" la adoptarea careia ei nu au fost consultati.

Predescu, judecator CC: Referendumul trebuia validat

"Dezacordul exprimat in raport cu hotarare de invalidare a rezultatelor referendumului national din data de 29 iulie 2012, are la baza faptul ca aceasta a fost adoptata prin raportare la prevederile art. 2 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, solutie prefigurata prin «erata» din data de 6 august 2012, referitoare la Hotararea Curtii Constitutionale nr. 3 din 2 august 2012 , «erata» la adoptarea careia nu am fost consultati, procedeu fara precedent in jurisprudenta constitutionala", se arata in opinia separata la hotararea Curtii Constitutionale (CC) din 21 august, data publicitatii luni.

Cei trei magistrati subliniaza ca, pe de o parte, prin Hotararea nr. 3 din 2 august 2012, CC a statuat in sensul ca cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate "au dreptul de a vota in mod liber in strainatate pe listele electorale suplimentare", iar "ratiunea pentru care acesti cetateni nu sunt inscrisi in listele electorale permanente rezida in faptul ca nu au domiciliul in tara, astfel incat numarul acestora nu poate influenta cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor inscrise pe listele electorale permanente", iar pe de alta parte, erata completatoare face referire la "listele electorale cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv", asadar indiferent de domiciliu.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

"In sensul legii, starea de fapt (domiciliaza) se suprapune peste starea de drept (au domiciliul), motiv pentru care cetatenii romani cu domiciliul ori resedinta in strainatate nu pot fi inclusi in listele electorale permanente, insa isi pot exercita dreptul de vot fiind cuprinsi in listele electorale suplimentare. Prin urmare, includerea in listele electorale permanente a celor 1.101.809 cetateni romani cu domiciliul ori resedinta in strainatate, la care se adauga o parte dintre ceilalti 1.468.369 cetateni aflati in aceeasi situatie, dintre care unii sunt minori este de natura sa afecteze rezultatul referendumului", sustin cei trei judecatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.