Sedinta Parlamentului in care a fost citita hotararea Curtii Constitutionale privind referendumul din 29 iulie s-a incheiat, urmatorul pas fiind publicarea deciziei in Monitorul Oficial.

Potrivit MEDIAFAX, hotararea a fost citita de catre judecatorul Stefan Minea, moment in care parlamentarii USL au iesit din sala.

La sedinta au venit doar patru din cei noua judecatori ai Curtii, respectiv Augustin Zegrean, Petre Lazaroiu, Iulia Motoc si Stefan Minea.
Sedinta a inceput la ora 17.10 cu o intarziere de peste doua ore.

Presedintele de sedinta, Valeriu Zgonea, a anuntat ca sunt prezenti 238 de parlamentari, in conditiile in care cvorumul de lucru este de 216 parlamentari.

Dupa ce Parlamentul a luat act de hotararea Curtii, documentul se publica in Monitorul Oficial, moment de la care Traian Basescu urmeaza sa isi reia atributiile de presedinte.



[UPDATE 4] Parlamentarii USL
au parasit sala

Judecatorul CCR, Stefan Minea, citeste hotararea de invalidare a referendumului.



[UPDATE 3] Sedinta plenului reunit al Senatului si Camerei Deputatilor in care se va citi hotararea CC privind referendumul din 29 iulie a inceput.

Hotararea va fi citita de catre judecatorul CC Stefan Minea.

La sedinta au venit doar patru din cei noua judecatori ai Curtii, respectiv Augustin Zegrean, Petre Lazaroiu, Iulia Motoc si Stefan Minea.

Sedinta a inceput cu o intarziere de peste doua ore.

Presedintele de sedinta, Valeriu Zgonea, a anuntat ca sunt prezenti 238 de parlamentari.



[UPDATE 2]
Potrivit Realitatea TV, parlamentarii USL au inceput sa semneze condica de prezenta la sedinta plenului reunit.

Dupa ce se vor strange cel putin 217 parlamentari, judecatorii Curtii Constitutionale vor citi decizia de invalidare a referendumului.

In timpul pauzei, viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a declarat ca se doreste convingerea parlamentarilor PSD si PNL sa participe la sedinta celor doua Camere ale Parlamentului, pentru a fi finalizata procedura legata de revenire a lui Traian Basescu in functie.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

"Am incercat sa le explicam colegilor nostri ca dorinta presedintelui interimar al Romaniei Crin Antonescu si a prim-ministrului Victor Ponta este ca astazi sa se solutioneze prin citirea in plenul Parlamentului a hotararii Curtii Constitutionale si sa putem sa mergem mai departe. Colegii nostri au fost intransigenti, eu cred ca mai exista in acest moment o oarecare doza de negociere, de discutie si vom incerca in aceasta pauza de o jumatate de ora sa-i convingem pe o parte dintre ei sa asigure cvorumul, astfel incat sedinta sa se incheie", a sustinut Nicolaescu.



[UPDATE 1] Sedinta a fost amanata cu inca 30 de minute. Teoretic, plenul ar urma sa se reia la 16:30.

"Pentru sedinta de astazi in care se citeste decizia Curtii Constitutionale privind invalidarea referendumului nu e nevoie de cvorum nici pentru prezenta, nici pentru citire. In plus, in aceasta sedinta nu se poate lua nicio decizie de catre Parlament cu privire la referendum. Doar se citeste dispozitivul hotararii Curtii Constitutionale", sustine Macovei.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Monica Macovei aminteste si prevederile articolului 39 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, in care sunt mentionate situatiile in care e nevoie de cvorum, respectiv: "In toate cazurile in care Camera Deputatilor si Senatul, in sedinte comune, adopta legi, hotarari sau motiuni, trebuie sa fie prezenti cel putin jumatate plus unu din membrii care compun cele doua Camere ale Parlamentului".



[UPDATE] Sedinta de plen a fost amanata timp de 30 de minute din cauza lipsei de cvorum.

Parlamentarii PNL au confirmat ca nu vor participa.

PNL: Foarte multi parlamentari vor sa boicoteze sedinta de plen

Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a anuntat ca si PSD va boicota sedinta de plen.

PSD boicoteaza plenul: Suntem solidari cu cei 7,4 mil. de romani

Sedinta era programata sa inceapa la ora 15:00, dar nu s-au strans cei 217 parlamentari necesari pentru a intruni cvorumul.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

La 15:30, conducatorii sedintei au hotarat sa amane plenul timp de 30 de minute, pana la ora 16:00.

In sala erau prezenti 190 de parlamentari, cu 27 mai putini decat minimul necesar.



Este de asteptat ca la sedinta parlamentarii sa aiba interventii, una dintre acestea putand fi a senatorului liberal Ioan Ghise, care a declarat ca a pregatit proiecte de hotarare care vizeaza ca Parlamentul sa decida valabilitatea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu. Ghise ar urma sa prezinte aceste propuneri si in partid, la sedinta de luni a grupurilor parlamentare ale PNL, potrivit MEDIAFAX.

Ioan Ghise spunea marti ca Parlamentul va stabili, potrivit hotararii din 6 iulie, "calea de urmat", aceasta putand fi ca presedintele este demis cu majoritatea celor prezenti la vot, cvorumul de prezenta nefiind obligatoriu.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Ghise sustine ca Parlamentul poate decide ca este aplicabil articolul 10 din legea referendumului, care spune ca demiterea presedintelui Romaniei se face cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale celor care s-au prezentat la vot, fara a mai exista obligativitatea cvorumului de prezenta la vot.

Totusi, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, declara marti ca parlamentarii USL nu vor intarzia si nici nu vor boicota citirea deciziei Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului in plenul celor doua Camere si nici nu vor invoca existenta cvorumului de plen, desi formal cvorumul este obligatoriu.

Ponta a aratat ca a discutat cu Crin Antonescu si au convenit ca ar fi o greseala intarzierea incheierii procedurilor de invalidare a referendumului.

Intrebat daca ar fi o problema lipsa cvorumului de plen, Victor Ponta a spus ca "strict formal" ar constitui o problema, dar, din punctul sau de vedere, Parlamentul trebuie doar sa asiste la citirea deciziei Curtii Constitutionale, dupa care decizia se publica in Monitorul Oficial, iar Traian Basescu revine, ca presedinte, la Cotroceni.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, s-a aratat increzator ca la sedinta comuna vor fi mai mult de 50% plus unu parlamentari prezenti. Potrivit lui Zgonea, toti liderii de grupuri parlamentare au sustinut ca pentru ziua de luni va exista o mobilizare pentru a fi prezenti majoritatea parlamentarilor la plen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.