Specialistii Apelor Romane Mehedinti au fost informati de omologii lor din Serbia ca unda de poluare cu substante toxice in urma accidentului ecologic din Ungaria a ajuns pe fluviu, la intrare in Serbia, data la care ar putea fi semnalata in Romania fiind ziua de joi.
Directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Romane Mehedinti, Adrian Draghici, a declarat duminica corespondentului MEDIAFAX ca specialistii apelor din Serbia au dat si ei asigurari ca unda de poluare cu substante toxice se va dilua pana va ajunge in Romania. "In paralel, in Serbia se efectueaza analize si am primit asigurari care confirma si analizele noastre, ca unda toxica se va dilua.", a mai spus Draghici.

Potrivit aceleiasi surse, ultimele analize ale apei fluviului Dunarea, realizate duminica aratau un PH de 7,9, acesta incadrandu-se in limite normale. [Ambasadorul Ungariei: Nu e o catastrofa ecologica, ci umana]

La Bazias, la intrarea fluviului Dunarea in Romania, se preleveaza probe de catre echipe complexe formate din biologi, chimisti ai Administratiilor Bazinale Banat, Jiu si Mehedinti, care vor fi analizate in laboratoarele mobile care au fost transportate la fata locului. Totodata, la Bazias sunt politisti de frontiera care supravegheaza fluviul.

In 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi rosu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatata de grupul ungar MAL, poluand o suprafata de 40 de kilometri patrati si distrugand ecosistemul raurilor Torna si Marcal. Acesta a ajuns sub o forma diluata in Raba, afluentul direct al Dunarii, apoi chiar in fluviu. Potrivit expertilor ungari, s-au deversat intre 600.000 si 700.000 de metri cubi de noroi rosu.

In timp ce catastrofa ecologica produsa luni in Ungaria a provocat deja moartea a sapte pesoane, rezervorul uzinei de alumina din Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, aflat la originea scurgerii de noroi toxic care ameninta ecosistemul Dunarii, risca sa cedeze complet din cauza unei noi fisuri in dig

Autoritatile ungare au ordonat evacuarea completa a satului Kolontar de teama unei a doua inundatii cu noroi rosu toxic si se pregatesc sa adopte aceleasi masuri si in cazul oraselului vecin, Devecser, a declarat seful serviciilor de combatere a dezastrelor, Tibor Dobson, citat de AFP.

Ungaria da asigurari: Dunarea nu va fi contaminata


  • Musamalizarea gravitatii dezastrului ecologic? O alta versiune

Ecologistii braileni de la Asociatia G.R.E.E.N., un ONG de Mediu, cer autoritatilor sa ia masuri imediate de limitare a consecintelor deversarii de reziduuri toxice din Ungaria.
Citeste si:
Bilantul catastrofei din Ungaria a ajuns la 9 morti
Bilantul catastrofei din...

Potrivit acestora, se practica dezinformarea pe scara larga a publicului, pentru a nu se isca o reactie dura a populatiei.

"In comunicatele de presa din Ungaria si din strainatate se vorbeste permanent despre „fisurarea unui rezervor” ca astel sa dea impresia unui accident tehnic, minor, cu efecte locale. Nici vorba de rezervor in sensul unei constructii metalice. Iazurile de decantare sunt de fapt cateva amenajari ale unor iazuri de steril cu baraje si batardouri ridicate din valuri de pamant. Asa ceva exista in toata lumea. Scandalos insa este altceva si anume de de defecte ascunse, inca din faza de proiectare. Aceste iazuri nu sunt impermeabilizate.Studiind imaginile publicate pe internet, se vede clar in segmentele de rupere ale batardourilor o umezire a digului, umezire mai puternica in interiorul incintei, si mai redusa la exterior. Nu se vede insa nici o urma de
folie de impermeabilizare sau urmele unor lucrari de impermeabilizare. Un iaz neimpermeabilizat se corodeaza si la un momentdat cedeaza. Este o chestiune de timp. Mai mult, ruptura a avut loc la unul din colturile batardoului. Orice inginer, stie ca structura de rezistenta are punctul de rupere situat la
colturi, care de fapt sunt si concentratoare de eforturi. O astfel de structura trebuia construita circular, sau eliptic," arata un comunicat de presa al ecologistilor braileni.

Citeste si:
Papa Francisc a aterizat în Ungaria. Programul suveranului pontif
Papa Francisc a aterizat în...

Ei sunt de parere ca noroiul rosu care a navalit peste locuintele oamenilor are un pH extrem de bazic –peste 10 si de aceea a ucis.

Spalarea namolurilor pentru extragerea metalului se face in medii alcaline dar evacuarea namolului rezidual in iaz se face prin niste statii de tratare a reziduurilor industriale, astfel incat pH namolului rezultat sa fie neutru (pH=7) sau apropiat. Namolul alcalin a corodat batardoul de pamant si i-a distrus rezistenta.

Inseamna ca tratarea in aceste statii de tratare a fost necorespunzatoare, sau mai grav, aceasta tratare nu s-a facut deloc.

Ministerul Mediului din Romania induce in eroare cu intentie populatia, intrucat ministrul Borbely face discutie doar de PH-ul apei, si de diluatia substantelor, nu de cantitatile de substante toxice deversate in Dunare, mai arata Asociatia G.R.E.E.N.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Mai mult, recomanda apa Dunarii ca fiind potabila.....luand in discutie doar PH-ul apei, nu si faptul ca aceasta contine metale grele. Aceste metale grele, extrem de toxice se vor depune pe fundul apei, contaminand pe veci malul, distrugand astfel flora si fauna si fiind nocive sanatatii omului, mai precizeaza comunicatul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.