Autoritatile ungare au ordonat evacuarea completa a satului Kolontar de teama unei a doua inundatii cu noroi rosu toxic si se pregatesc sa adopte aceleasi masuri si in cazul oraselului vecin, Devecser, a declarat seful serviciilor de combatere a dezastrelor, Tibor Dobson.
O a doua inundatie cu noroi rosu toxic, dupa cea care a provocat catastrofa ecologica din 4 octombrie in Ungaria, este "probabila", a apreciat sambata premierul ungar Viktor Orban, citat de MEDIAFAX.

"Rezervorul este atat de distrus, incat este probabil ca acesta sa cedeze a doua oara", a declarat el in fata jurnalistilor la Ajka, regiunea afectata de dezastru. "Daca digul rezervorului cedeaza, se vor deversa 500.000 de metri cubi. Mai multe fisuri sunt vizibile in partea de nord a rezervorului", a adaugat el.

In legatura cu consecintele juridice ale catastrofei ecologice, Viktor Orban a afirmat ca "va incepe o noua era si ca lucrurile vor fi gestionate diferit si vor exista consecinte".

  • Satul ungar Kolontar, evacuat de teama unei noi inundatii cu noroi rosu

In timp ce catastrofa ecologica produsa luni in Ungaria a provocat deja moartea a sapte pesoane, rezervorul uzinei de alumina din Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, aflat la originea scurgerii de noroi toxic care ameninta ecosistemul Dunarii, risca sa cedeze complet din cauza unei noi fisuri in dig, relateaza MEDIAFAX.

"Evacuarea din Kolontar a avut loc la ora 06.00 (07.00 ora Romaniei), dupa ce s-a constatat slabirea digului rezervorului numarul 10", a precizat Tibor Dobson. "Evacuarea a fost decisa de ministrul de Interne, Sandor Pinter, care a participat la reuniunea comisiei pentru aparare locala, sambata dimineata". Daca va fi necesar, se va decide si evacuarea oraselului vecin, Devecser, a subliniat Tibor Dobson.

Politistii au parcurs orasul, cerandu-le locuitorilor sa se pregateasca de o eventuala evacuare. Pentru aproteja Kolontar, expertii aflati la fata locului vor sa construiasca un nou dig, a anuntat agentia de presa ungara MTI. Barajul, construit din pamant si pietre, va avea o inaltime de patru-cinci metri si o lungime de 40 de metri. Acesta va imparti satul in doua, pentru ca o eventuala noua scurgere de noroi toxic sa nu ajunga la casele ramase intacte dupa catastrofa de luni. Construirea acestui dig a inceput sambata si ar urma sa se incheie in 48 de ore.

Citeste si:
USR și Bodgan Aurescu condamnă discursul premierului Viktor Orban...
USR și Bodgan Aurescu...

Cei aproximativ 800 de locuitori din Kolontar au fost evacuati cu autobuzele catre Ajka, reprezentatii presei ungare si straine fiind, de asemenea, obligati sa plece. Locuitorii se vor putea intoarce in Kolontar imediat ce digul rezervorului va fi consolidat, a afirmat Tibor Dobson.

Ministerul ungar de Interne a deschis un site de Internet disponibil in maghiara si in engleza la adresa www.redsludge.bm.hu, unde sunt difuzate ultimele informatii despre catastrofa. Desi esantioanele prelevate vineri din Dunare, in amonte de Budapesta, au dezvaluit o scadere a poluarii, cu niveluri de alcalinitate apropiate de valorile normale, ecosistemul Dunarii ramane sub amenintare.

  • WWF sustine ca rezervorul din Ungaria prezenta scurgeri de noroi rosu inca din iunie

Rezervorul in care era stocat noroi rosu toxic si care a cedat luni in vestul Ungariei, provocand o catastrofa ecologica, prezenta scurgeri de mai multe luni, sustine organizatia neguvernamentala ecologista Fondul mondial pentru protectia naturii (WWF) sambata, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Război în Sudan. MAE: 9 români au fost evacuați din mijlocul...
Război în Sudan. MAE: 9...

O fotografie realizata in iunie arata ca existau deja scurgeri de noroi rosu din rezervorul uzinei de alumina din Ajka (la 160 de kilometri vest de Budapesta), precizeaza WWF intr-un comunicat publicat pe site-ul sau de Internet. Imaginile aeriene arata, de asemenea, urme rosii in exterior, la marginea rezervorului, in apropiere de zona care a cedat la inceputul saptamanii, provocand moartea a sapte persoane, potrivit ultimului bilant provizoriu.

"Accidentul (...) ar fi putut fi evitat cu usurinta daca exploatatorii si-ar fi respectat obligatiile", a declarat Andreas Beckmann, care conduce programul WWF pentru Dunare, citat in comunicat. "Aceasta neglijenta si lipsa masurilor de securitate sunt la originea celei mai mari catastrofe ecologice din Ungaria", a subliniat el.

Aceste fotografii, care reprezinta o "proba" a starii precare a rezervorului si care au fost publicate AICI , "vor fi examinate imediat", considera WWF.

Citeste si:
Incendiile din Indonezia au distrus, în 5 ani, peste 4,4 milioane...
Incendiile din Indonezia au...

Organizatia avertizeaza asupra sigurantei acestui tip de rezervoare in toata Ungaria, mai ales a celui din Almásfüzito, situat la 80 de kilometri de Budapesta, intr-o zona seismica din apropierea Dunarii.

La 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi rosu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatata de grupul ungar MAL, poluand o suprafata de 40 de kilometri patrati si distrugand ecosistemul raurilor Torna si Marcal. Acesta a ajuns sub o forma diluata in Raba, afluentul direct al Dunarii, apoi chiar in marele fluviu. Potrivit expertilor ungari, s-au deversat intre 600.000 si 700.000 de metri cubi de noroi rosu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.