Războiul din Sudan, unde de mai bine de o săptămână se poartă lupte între armată și paramilitari, a făcut ca majoritatea țărilor să își evacueze personalul diplomatic. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a transmis că 22 de cetățeni români vor fi evacuați, împreună cu 4 sudanezi membri de familie. 

MAE, despre războiul din Sudan: 22 de cetățeni români și 4 sudanezi au cerut evacuarea

UPDATE 10:30: MAE a transmis că nouă cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului în noaptea de duminică spre luni, cu un zbor de evacuare organizat de autorităţile franceze până în Djibouti.

Acum, potrivit datelor deţinute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 20 de cetăţeni români şi trei membri de familie (cetăţeni sudanezi şi egipteni), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în contextul evoluțiilor legate de situația de securitate din Sudan, task-force-ul interinstituțional pentru gestionarea situației, activat din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu începând cu data de 16 aprilie 2023, și-a continuat activitatea pentru sprijinirea și acordarea de asistență cetățenilor români aflați pe teritoriul Sudanului, în vederea evacuării în condiții de siguranță a acelora care au solicitat-o”, transmite MAE:

„Încă de la momentul activării task force-ului interinstituțional au fost efectuate, prin misiunile diplomatice române implicate și partenerii instituționali, numeroase demersuri pentru identificarea și contactarea cetățenilor români și a membrilor acestora de familie aflați în Sudan, precum și stabilirea unor modalități optime de evacuare”, spune MAE.

Instituția a menționat că activitatea Ambasadei României la Khartoum, capitala Sudanului, a fost suspendată în 2021, iar serviciile de asistență și protecție consulară pentru cetățenii români din Sudan sunt asigurate de Ambasada României la Addis Abeba (Republica Federală Democratică a Etiopiei).

„Totodată, MAE precizează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Addis Abeba, își înregistraseră prezența și/sau au fost contactați de misiunea diplomatică română în vederea evacuării 22 de cetățeni români și 4 membri de familie, cetățeni sudanezi”, transmite ministerul.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

„De asemenea, având în vedere deteriorarea situației de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestați atenție deosebită – https://www.mae.ro/travel-alerts/2924).

Task-force-ul interinstituțional își continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluțiile din zonă și menține legătura cu cetățenii români din Sudan și cu celelalte state membre UE, în vederea evacuării cetățenilor români și membrilor acestora de familie care și-au exprimat dorința de a fi repatriați”, mai transmite MAE.

MAE a recomandat tuturor românilor care se află în Sudan să se adreseze tuturor urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

„Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice +251 935 350 059”, transmite MAE.

De la ce au pornit luptele

Luptele au fost declanşate de dezacordul asupra unui plan - susţinut la nivel internaţional - de formare a unui nou guvern civil, la patru ani de la căderea dictatorului Omar al-Bashir, în urma protestelor în masă, şi la doi ani după o lovitură de stat militară. Ambele părţi o acuză pe cealaltă parte că a împiedicat tranziţia.

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Sudanul se învecinează cu şapte ţări şi se află între Egipt, Arabia Saudită, Etiopia şi regiunea volatilă Sahel din Africa. Ostilităţile riscă să amplifice tensiunile regionale.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Aprilie 2023 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.